Moet je belastingen betalen als je tweedehandsspullen verkoopt?

Vinted zal voortaan de gegevens van de gebruikers die veel tweedehandsspullen verkopen op het platform doorspelen aan de Belgische belastingdienst. Maar betekent dat automatisch dat je belastingen moet betalen op je opbrengsten?

Details: Uit een recente wijziging in de privacyverklaring van Vinted blijkt dat het platform in sommige gevallen de gegevens van de verkopers moet doorspelen aan de fiscus.

  • Het gaat daarbij om gebruikers die jaarlijks meer dan 2.000 euro verdienen via het platform of meer dan 30 spullen verkoopt. 
    • Een Europese richtlijn, genaamd DAC7, verplicht Vinted om dat te doen. Die verplichting geldt overigens voor alle digitale platformen, zoals Airbnb en eBay.
  • De verkopers die aan de bovenstaande voorwaarden voldoen, zullen van Vinted een mail ontvangen, waarin gevraagd wordt om een DAC7-formulier in te vullen. Het platform benadrukt dat gebruikers verplicht zijn om dat formulier in te vullen. “Als je het formulier na onze herinneringen en voor het einde van het jaar het formulier niet invult (of als je je gegevens helemaal niet verstrekt), moeten we je toegang tot Vinted deels beperken”, klinkt het.

Moet je belastingen betalen?

Duiding: Indien Vinted je gegevens met de fiscus deelt, betekent dat niet meteen dat je belastingen moet betalen.

  • Je bent de fiscus geen belastingen verschuldigd als er sprake is van “een normaal beheer van jouw privévermogen.”
    • Het gaat dan onder meer over spullen die je van de hand doet omdat je ze zelf niet meer gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan oude kleren. 
    • Hoeveel stuks je mag verkopen en hoeveel je daaraan mag verdienen, is nergens gespecificeerd. 
  • De belastingdienst neemt je in het vizier wanneer je op regelmatige basis spullen verkoopt of zaken snel na de aankoop opnieuw verhandelt. In dat geval is er sprake van een speculatieve ingeving. De fiscus zal de verdiensten dan als “occasionele inkomsten” beschouwen. Je moet dan 33 procent belastingen op de winst.
    • Er moet dus in principe sprake zijn van winst. “Tweedehandsverkoop is net meestal niet winstgevend, omdat je jouw spullen verkoopt aan een lagere prijs dan de originele prijs”, merkte fiscalist Michel Maus onlangs op tegenover VRT NWS
  • De gerealiseerde winsten kunnen ook beschouwd worden als beroepsinkomsten. De opbrengsten worden dan bij jouw andere inkomsten opgeteld, waardoor die in de hoogste belastingschijf kunnen terechtkomen, zijnde 50 procent.
    • Dat is het onder meer het geval wanneer je grote sommen verdient via de verkoop op bijvoorbeeld tweedehandssites. Ook wanneer je systematisch te werk gaat, zoals constant zoeken naar spullen om met winst te verkopen, of publiciteit maakt, gaat de fiscus ervan uit dat het beroepsinkomsten zijn. 

Vage grens

De grens tussen “het normaal beheer van het privévermogen”, “occasionele inkomsten”, of ” beroepsinkomsten” is weliswaar niet altijd gemakkelijk te trekken. Het is dan aan de fiscus om aan te tonen een transactie bijvoorbeeld buiten het normaal beheer van het privévermogen valt.

Opgelet: het niet correct aangeven van belastingen kan leiden tot belastingverhogingen en boetes. 

  • De belastingverhoging kan oplopen van 10 tot 200 procent op de niet aangegeven inkomsten. 
  • De boete varieert tussen 50 en 1.250 euro. (kg)
Meer