3D printen revolutioneert mode-industrie met avant-gardistische ontwerpen en duurzame materialen


Key takeaways

  • Coperni’s 3D-geprinte Ariel Swipe Bag werd voor het eerst getoond tijdens de voorjaarsshow 2025 in Parijs.
  • De sculpturale handtassen van Published By werden gemaakt met behulp van vergelijkbare 3D-printtechnieken, met een verwachte jaarlijkse verdubbeling van de verkoop in 2024.
  • Het marktonderzoeksbureau SmarTech Analysis rapporteerde een omzet van 10,6 miljard dollar voor de 3D-printsector in 2021 en voorspelde dat deze tegen 2030 meer dan 50 miljard dollar zou bedragen.

Het gebruik van 3D printen in de mode heeft veel aandacht gekregen, vooral van avant-garde ontwerpers die grenzen verleggen. Coperni, een merk dat bekend staat om zijn innovatieve modeshows, debuteerde onlangs met een 3D-geprinte handtas tijdens de voorjaarsshow 2025 in Parijs. In samenwerking met Rapid Liquid Print creëerden ze de Ariel Swipe Bag met behulp van een recyclebaar siliconenmateriaal dat verwerkt werd via een 3D-printtechniek zonder zwaartekracht in een gel op waterbasis. Deze methode resulteert in een direct draagbare tas na voltooiing. De Swipe Bag is een platform geworden voor Coperni’s inventieve geest, waarbij eerdere versies NASA’s silica aerogel bevatten, wat resulteerde in een uitzonderlijk licht en uniek ontwerp.

Published By, een ander in Wenen gevestigd merk, heeft erkenning gekregen voor zijn sculpturale handtassen die met vergelijkbare 3D-printtechnieken zijn gemaakt. Ondanks de potentiële kosten en onzekerheden die deze technologie met zich meebrengt, levert het streven van Published By naar innovatie positieve resultaten op, met een verwachte jaarlijkse verdubbeling van de verkoop in 2024. Hun strategie richt zich op het ontwikkelen van tijdloze kernstijlen in plaats van het najagen van vluchtige trends. Deze aanpak maakt gebruik van een spuitgiettechniek, waardoor dezelfde silhouetten voortdurend hergebruikt kunnen worden.

Aanvaarding en potentieel

De Chinese ontwerper Kay Kwok, die deelneemt aan de digitale mode-incubator Syky Collective, gebruikt 3D-printen voor zijn avant-gardistische creaties, die zijn omarmd door beroemdheden als Beyoncé en Björk. De volgende generatie sneakermerken zoals Sol3mates en Zellerfeld integreren 3D-printen ook in hun productieprocessen. Met name het athleisure merk On genereerde aanzienlijke media-aandacht tijdens de Olympische Spelen in Parijs met zijn door robots aangedreven, opgespoten schoenendebuut.

Hoewel 3D-printen vaak wordt gezien als een voorbijgaande rage, heeft het een aanzienlijk financieel potentieel. Het marktonderzoeksbureau SmarTech Analysis rapporteerde 10,6 miljard dollar aan inkomsten in 2021, exclusief hardwareonderhoud en nabewerking. Het bedrijf verwacht dat de sector in 2030 een omzet van meer dan 50 miljard dollar zal hebben. Een belangrijke uitdaging ligt echter in de beperkingen voor massaproductie, waardoor het meer geschikt is voor kleine series. Deze dualiteit is zowel een kans als een beperking voor luxemerken: het sluit aan bij hun focus op exclusieve stukken in beperkte oplage en beperkt tegelijkertijd de commercialisering op grote schaal, een trend die de sector de laatste jaren steeds meer nastreeft.

Trends in de sector

Merken als Coperni en Published By hebben hun reputatie gevestigd door baanbrekende innovaties zoals 3D-printen te omarmen. Toch blijft het onzeker of deze technologie brede ingang zal vinden bij prominente luxespelers. Zelfs als dat zo is, blijft de vraag: zal 3D-printen meer zijn dan een vluchtige trend in een industrie die bekend staat om zijn snelle omarming en verwaarlozing van de nieuwste technologische modewoorden?

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.