Mobiliteit en het circulatieplan van bevoegd schepen Filip Watteeuw (Groen), dat lijkt de inzet te worden van de gemeenteraadsverkiezingen in Gent. Het thema zorgde voor een pittig en geanimeerd eerste kopstukkendebat. Des te opvallender is het dan ook dat Watteeuw er zelf niet bij was.
Gevolgd: De Gentse burgemeester Matthias De Clercq (Open Vld) wil duidelijk af van zijn groene coalitiepartner.
- In Gent is er al geruime tijd weerstand tegen het circulatie- en mobiliteitsplan dat Watteeuw invoerde. Het zette de huidige coalitie van Vooruit, Groen, Open Vld en cd&v onder druk. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen kwamen Vooruit en Groen nog samen op. Dit keer vormt Vooruit een tandem met Open Vld, onder de noemer Voor Gent.
- Burgemeester De Clercq wil zichzelf opvolgen als burgemeester en zet zich af tegenover het gevoerde beleid: “Groen wilde de eerste bewonerskaart betalend maken. Wij hebben dat tegengehouden. Groen wilde de lage-emissiezone uitbreiden. Wij hebben dat tegengehouden”, steekt hij van wal op het debat in het NTGent. Ook het parkeerbeleid van Watteeuw irriteert De Clercq, die een alternatief voorstelt: het invoeren van buurtparkings.
- De oppositie kan het niet laten liggen dat De Clercq zijn eigen coalitiepartner zo aanvalt. “Elke parkeerplaats die is geschrapt de laatste jaren, is mee goedgekeurd door Open Vld”, repliceert Tom De Meester (PVDA). Anneleen Van Bossuyt (N-VA) is nog scherper: “Maakt u nog deel uit van de coalitie?”, vraagt ze aan De Clercq. “Ik heb een déjà vu van het federaal niveau, waar Alexander De Croo ook ineens geen premier meer was”.
- Maar vooral het feit dat Filip Watteeuw zelf niet aanwezig is op het debat is een reden voor De Clercq om voluit in de aanval te gaan. “Beleid moet je verdedigen en contextualiseren. Het is een gemiste kans dat de schepen van mobiliteit en kandidaat-burgemeester van Groen hier niet aanwezig is”.
- Er volgt meteen een repliek van schepen Hafsa El-Bazioui, die als tweede op de Groen-lijst staat: “Het is frappant dat je het hebt over stijl en besturen, en dan wil zo’n lage aanval lanceert. Wij durven bij Groen macht delen, en je zou daar misschien een voorbeeld aan kunnen nemen”.
“Filip Watteeuw krijg je er gratis bij”
Om te volgen: De keuze lijkt straks wel bij De Clercq en Voor Gent te liggen.
- Voor Gent, dus Vooruit en Open Vld samen, telt op dit moment 22 van de 53 zetels in de Gentse gemeenteraad. Groen heeft er 14. Alles lijkt er op dat Voor Gent straks de grootste partij wordt. Daardoor komt het initiatiefrecht bij De Clercq te liggen, die kleur zal moeten bekennen. Als hij geen coalitie met Groen meer wil maken, zal hij vermoedelijk naar N-VA moeten kijken. De vraag wie straks mee aan boord komt, werd ook open en bloot op tafel gegooid.
- “Wie stemt op Mathias De Clercq, krijgt er gratis Filip Watteeuw bij”, klinkt het bij Van Bossuyt. Dat is totaal niet zo”, repliceert De Clercq. “Wie op N-VA stemt, krijgt een groene burgemeester. N-VA is te klein in Gent om Groen te overtreffen”, voorspelt hij.
- Uit het publiek klinkt dan ook een indringende vraag aan De Clercq. “Met wie wil u eigenlijk nog een coalitie vormen?”. De Open Vld’er heeft er even geen antwoord op, nadat hij zowel N-VA als Groen afviel. Ook wat kartelpartner Vooruit wil, is niet duidelijk. Al zou N-VA logisch zijn, gezien de coalitie met N-VA die op Vlaams niveau in de maak is.
- De andere partijen lijken niet in het stuk voor te komen. Misschien kan cd&v nog verrassen. De partij maakt nu deel uit van het stadsbestuur als depanneur en heeft slechts drie zetels. Isabelle Heyndrickx (cd&v) kijkt de kat uit de boom en ging niet vol in debat.
- Wie dat wel gingen, waren PVDA en Vlaams Belang. Het blijft afwachten of zij veel stemmen kunnen wegkapen aan de uiteinden van het politieke spectrum. Maar De Clercq lijkt desalniettemin een goede overschot te behouden om hoe dan ook aan zet te komen.