Minuut stilte voor overleden holocaustontkenner Roeland Raes (Vlaams Belang) zorgt voor ophef in Vlaams Parlement

Zelfs na zijn dood blijft de omstreden Vlaams Belang-politicus Roeland Raes voor commotie zorgen. Door zijn recent overlijden is er tijdens de plenaire vergadering een minuut stilte gehouden voor het ex-parlementslid. Omdat Raes ooit veroordeeld is voor negationisme vonden Groen, Vooruit en PVDA dat eerbetoon ongepast en verlieten dan ook het halfrond.


Key Takeaways

  • Roeland Raes is een oudgediende van het Vlaams Belang die in 2008 veroordeeld is voor negationistische uitspraken. Eind november stierf hij op 90-jarige leeftijd.
  • Volgens de gewoontes van het Vlaams Parlement werd een vandaag tijdens de plenaire vergadering een minuut stilte gehouden voor Raes.
  • Gezien zijn verleden kwam daarop kritiek van Groen, waarna de partij – net als Vooruit en PVDA – het Parlement verlaten hebben.

“Groen betuigt geen eer aan veroordeeld negationist Roeland Raes. Eer betuigen aan iemand die genocide ontkende, is onaanvaardbaar, zeker nu er opnieuw een genocide bezig is en een veroordeling van volkerenmoorden net luider en krachtiger hoort te zijn dan ooit”, zei Mieke Schauvliege (Groen) eerder op de dag op Bluesky.

De partij had op voorhand aangekondigd het halfrond te zullen verlaten. De fractie getuigde wel haar medeleven aan de naasten van Roeland Raes. Vlak voor de minuut stilte besloten ook Vooruit en PVDA de plenaire te verlaten.

Wie is Roeland Raes?

Roeland Raes lag in 1979 mee aan de basis van de oprichting van het Vlaams Blok. Hij zou tien jaar als senator zetelen en ook enige tijd in de Vlaamse Raad, de voorloper van het Vlaams Parlement, zitten. Toen het Vlaams Blok in 2004 noodgedwongen van naam moest veranderen, liet hij zich ontvallen dat er “geen behoefte is aan een Vlaams Blok light”.

Raes veroorzaakte in 2001 ophef door op de Nederlandse televisie de systematiek van de uitroeiing van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog in twijfel te trekken. Zelf noemde hij zich een revisionist, maar in 2008 volgde wel een veroordeling als negationist. Hij kreeg aanvankelijk vier maanden cel met uitstel en moest een schadevergoeding van 1.800 euro betalen. In beroep viel die celstraf weg, maar werd de schadevergoeding verdubbeld.

Vlaams Belang zorgde bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober nog voor ophef door Roeland Raes “uit respect” een plaats te geven op hun lijst. De lokale afdeling liet toen weten dat zijn veroordeling niet opweegt tegenover wat hij heeft gedaan voor de partij. Uiteindelijk besloot Raes zelf om zich terug te trekken.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.