Minister Verlinden gaat in beroep tegen opheffing coronamaatregelen

Eerder vandaag oordeelde de Brusselse rechtbank van eerste aanleg dat de coronamaatregelen in ons land ongrondwettelijk zijn. Daardoor veroordeelde het de Belgische Staat tot het opheffen van alle coronamaatregelen. De Belgische Staat kreeg van de rechtbank 30 dagen om de maatregelen op te heffen. Maar Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) gaat nu al in beroep tegen deze beslissing.

De Belgische Staat werd vandaag veroordeeld tot het opheffen van de coronamaatregelen. De Lige voor de Rechten van de Mens trok naar de rechter omdat zij van mening zijn dat de coronamaatregelen niet de juiste wettelijke basis hebben. De rechtbank oordeelde dat zij gelijk hadden en veroordeelden de Belgische Staat.

30 dagen

De rechtbank gaf de Belgische Staat 30 dagen om de maatregelen op te heffen. Per dag dat ze daarna van kracht blijven, moet de staat een dwangsom van 5.000 euro betalen met een maximum van 200.000 euro.De rechtbank gaf de Belgische Staat 30 dagen om de maatregelen op te heffen.

Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) liet eerder vandaag al weten dat ze het beroep bestudeerden om mogelijk beroep aan te tekenen. Nu volgt de bevestiging dat de minister inderdaad beroep zal aantekenen tegen het vonnis. Verlinden benadrukt ook dat het vonnis niet betekent dat de maatregelen nu niet meer opgevolgd moeten worden.

Pandemiewet

De discussie over de wettelijke basis van de coronamaatregelen leeft al langer. De wettelijke manier waarop de federale regering de crisis momenteel aanpakt, is nogal wankel. Zij baseren zich daarvoor namelijk op de wet van de civiele veiligheid uit 2007, al is die wet daarvoor eigenlijk niet bedoeld. Die wet is gemaakt voor korte crisismomenten. Toch verlopen alle beslissingen van de regering via ministeriële besluiten zonder controle van het parlement.

Een pandemiewet moet al die problemen oplossen, maar die is er voorlopig nog niet. De discussie daarover is al maanden bezig en blijft maar aanslepen. Vanmiddag werd er in de Kamer opnieuw gedebatteerd over die pandemiewet, maar voorlopig is daar nog geen uitsluitsel over.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.