Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) heeft een huizenhoog probleem

Het waren al geen prettige zittingen in de Kamer voor minister Dedonder. Want de commissie Defensie wordt geleid door de oppositie, met N-VA, en onder meer zwaargewicht Theo Francken (N-VA) duikt er telkens op om de PS-minister het vuur aan de schenen te leggen.

  • Maar donderdag belooft extra lastig te worden, omdat Dedonder zich danig in de problemen heeft gewerkt bij het ontslag van ADIV-baas generaal-majoor Philippe Boucké. Die werd vrijdag plots de laan uitgestuurd, “in onderling overleg” was de uitleg.
  • Bovendien liet het kabinet van Dedonder aan een aantal journalisten verstaan dat Boucké zelf was opgestapt, dat hij niet verder wilde. En dat terwijl binnen Defensie een golf van verontwaardiging en protest op gang was gekomen, die naar de normen van het leger wel erg publiek verliep.
  • Niet alleen was er dus die quasi-publieke opstand, met topgeneraals die op Twitter hun ongenoegen uitten, maar bovendien was er discussie over de omstandigheden van het vertrek van Boucké. 
  • Gisteren probeerde de stafchef van het leger, admiraal Michel Hofman, de zaak met een interne mail te sussen. Daarin riep hij op de rangen te sluiten, maar hij wees er ook fijntjes op dat zo’n ontslag een politieke beslissing was.
  • Maar Boucké zelf maakte brandhout van de versie van Dedonder, door op Twitter een duidelijk statement te doen.
  • “Op 8 juli kreeg ik als enige boodschap dat men mij wou vervangen en zelfs een disciplinaire sanctie tegen mij wou lanceren.”
  • “Op 14 juli ben ik op de parlementaire commissie Defensie een uur lang ondervraagd. Het resultaat de dag zelf is gekend, de meesten hebben mij gesteund.”
  • “Op 15 juli, de dag dat er beslist werd mij te vervangen, ­lagen er twee opties op tafel. Ik heb zelf aangegeven te willen voortdoen, op voorwaarde dat de ADIV versterkt werd met personeel. De tweede optie was mij te vervangen. De keuze is gekend.”
  • Meteen moet Dedonder dus donderdag voor het vuurpeloton van de Kamercommissie. Daar wordt het uitkijken naar de houding van de meerderheid, met name Open Vld en MR. Die waren in het verleden ook al kritisch over de PS-minister, maar in dit dossier lijkt ze heel de militaire top tegen zich te hebben gekregen.
  • Dat laatste hoeft niet noodzakelijk een probleem te zijn: Defensie is als het erop aankomt een erg volgzame omgeving, waarin de wil van de minister wet is. Ook PS-minister André Flahaut kon destijds op Defensie zijn gang gaan, ondanks openlijke kritiek van regeringspartner Open Vld en een kritische Vlaamse pers.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.