Minister van Justitie Annelies Verlinden (cd&v) wil drugsgeweld in Brussel op alle niveaus aanpakken: “Maar een magische oplossing is er niet”

Minister van Justitie Annelies Verlinden (cd&v) wil drugsgeweld in Brussel op alle niveaus aanpakken: “Maar een magische oplossing is er niet”
Minister van Justitie Annelies Verlinden (cd&v) – Bron: Thierry Monasse/Getty Images

Brussel werd afgelopen nacht nog maar eens opgeschrikt door een schietpartij in Anderlecht. Daar raakte alweer iemand gewond. Ondertussen wordt gekeken naar minister van Justitie Annelies Verlinden (cd&v) voor een plan van aanpak. Zij wil het drugsgeweld op alle niveaus aanpakken, maar erkent dat er geen eenvoudige oplossing is.


Key Takeaways

  • Afgelopen nacht was in Anderlecht aan metrostation Sint-Guido opnieuw een schietpartij in het drugsmilieu.
  • Minister van Justitie Annelies Verlinden (cd&v) wil daarbij in de eerste plaats de focus leggen op het opsporen van de opdrachtgevers.
  • Daarnaast wil ze ook op alle andere niveaus de drugshandel aanpakken. Het gaat dan om wapenhandel, vermogensstromen en witwassen.

Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Quintin (MR) noemde de drugsmaffia in Brussel eerder al “een veelkoppig monster”, en ook minister van Justitie Annelies Verlinden (cd&v) lijkt dat te beamen. “Het is een heel complexe problematiek waar heel veel geld in circuleert”, zegt Verlinden in De Ochtend op Radio 1.

“We moeten in de eerste plaats de opdrachtgevers van het geweld vinden. Zij laten zich duidelijk niet afschrikken door de aanwezigheid van meer politiek op het terrein. Maar het is belangrijk om de opdrachtgevers te vatten, zodat de bron van het geweld wordt weggenomen”, legt Annelies Verlinden uit. Over het onderzoek naar die opdrachtgevers kon de minister geen details vrijgeven.

Geld en wapens

“Er gaat heel veel geld in rond en met dat geld kunnen ze jonge criminele aantrekken om die drugshandel in stand te houden. We moeten dus investeren in het afbreken van die vermogenswinsten. We moeten die vermogens wegnemen. Dat gaat over onroerend goed in Brusselse straten waar hotels en restaurants worden uitgebaat, over moeilijk te traceren bitcoins. Daarom moeten we er alles aan doen om dat geld zo snel mogelijk op te sporen”, gaat Verlinden verder. Ze beklemtoont dat er bij dat onderzoek ook samengewerkt wordt met buitenlandse ordediensten.

“Daarnaast is er ook een verhoogde aandacht voor de handel in illegale wapens. We merken dat oorlogswapens veel te makkelijk circuleren. Vandaag gebeurt er ook 3D-printing van wapens, wat het nog veel moeilijker maakt om die te traceren. We willen de strijd daartegen nog versterken”, legt ze uit.

Steeds driester

“Het is een en-en-verhaal en daarom moeten we ook investeren op de lange termijn. Anders blijven we achter de feiten aanlopen en blijven we aan symboolpolitiek doen. We zijn extra magistraten aan het aanwerven”, legt ze uit. Annelies Verlinden wijst erop dat er in de vorige legislatuur al 500 miljoen euro extra is vrijgemaakt.

“Maar we zien dat het geweld steeds driester wordt. Waar oorlogen vroeger onder de radar werden uitgevochten, is het nu vaker bovengronds. Heel vaak is het tussen de leden van de drugsbendes, maar het is niet vreemd dat er ook andere schade gaat zijn en dat moeten we te allen tijde vermijden.”

Lokale besturen

Annelies Verlinden haalt tot slot ook uit naar lokale besturen. Zij kunnen volgens de minister meer doen om na te gaan welke illegale witwaspraktijken er zijn in kleine winkels zoals gokkantoren en kapperszaken. “We hebben daarvoor een instrument gecreëerd. Het is nu aan de lokale besturen om daar werk van te maken”, klinkt het.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

04:00