Minister Bernard Quintin (MR) presenteert plan voor eenmaking politiezones in Brussel: “Operationeel vanaf 1 januari 2027”

Minister Bernard Quintin (MR) presenteert plan voor eenmaking politiezones in Brussel: “Operationeel vanaf 1 januari 2027”
Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Quintin (MR) – Bron: BENOIT DOPPAGNE/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Quintin (MR) heeft zijn plan voorgesteld voor de eenmaking van de zes bestaande politiezones in Brussel. Die eenmaking staat al langer op de agenda, maar ligt gevoelig bij de Brusselse burgemeesters. Vanaf 1 januari 2027 moet het volledig rond zijn.


Key Takeaways

  • Het plan om de zes bestaande Brusselse politiezones samen te voegen tot één grote politiezone is klaar.
  • Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Quintin (MR) heeft dat plan voorgelegd aan premier De Wever en besproken met de Brusselse burgemeesters.
  • Hij wil de invoering ervan in 2026 beginnen, zodat alles op 1 januari 2027 volledig operationeel kan zijn.

Het idee om de Brusselse politiezones samen te voegen bestaat al langer en de plannen daarvoor zijn opgenomen in het regeerakkoord. Door de grote weerstand bij sommigen in Brussels zelf wou minister Quintin echter niet overhaast te werk gaan. Hij is de voorbije maanden in gesprek gegaan met alle Brusselse gemeentes.

Nu is er dus een concreet plan voor die eenmaking van de zes bestaande politiezones. Dat plan kreeg al de goedkeuring van premier Bart De Wever (N-VA). Dinsdagochtend kregen achttien van de negentien Brusselse burgemeesters het plan te zien. Burgemeester van Molenbeek Catherine Moureaux (PS) is nog steeds ziek. “Ik ga niet liegen: er zijn meningsverschillen”, zei Quintin in De Standaard over die gesprekken.

Invoeren in 2026, volledig operationeel in 2027

De minister hoopt het wetsontwerp nog voor het zomerreces goedgekeurd te krijgen in het parlement. In dat geval kan het in 2026 ingevoerd worden. De nieuwe eengemaakte politiezone zal dan op 1 januari 2027 helemaal operationeel zijn.

“Daarna hebben we binnen de regeerperiode nog twee jaar voor de finetuning. Het blijft work in progress“, zegt minister Quintin daarover.

Efficiëntie en besparing

De eenmaking van de Brusselse politiezones moet de politie in de hoofdstad efficiënter maken. Zo komt er één korpschef aan het hoofd te staan van bijna 6.400 agenten. Het wordt daarmee met voorsprong de grootste politiezone van ons land. Het voordeel van die eenmaking is dat agenten sneller zullen kunnen bijspringen waar nodig. Tijdens het recente drugsgeweld in Anderlecht bleek dat dat nu een groot pijnpunt is. Momenteel wordt er heel zelden hulp geboden aan andere politiezones.

Daarnaast zal er ook één aanspreekpunt zijn voor de federale politie en het parket. Ondersteunende diensten zoals communicatie en ICT kunnen dan weer gecentraliseerd worden, zodat de eenmaking ook voor een besparing zorgt op dat vlak.

Het grote korps zal aangestuurd worden door een politiecollege met de korpschef, de minister-president, de hoge ambtenaar en de 19 burgemeesters. Om dat werkbaar te houden komt er mogelijk ook een ‘dagelijks bestuur’ met één derde van de burgemeesters, waarvan minstens de helft uit de kleine gemeentes.

Kritiek

De eenmaking van de Brusselse politiezones krijgt vanuit verschillende hoeken kritiek. Zo vrezen sommigen dat de afstand met de burger zal vergroten. Om dat tegen te gaan, worden de middelen voor wijkwerking verhoogd. Er komen ook minimale normen over het aantal wijkagenten per gemeente.

Om goodwill te creëren, neemt de federale overheid ook de 30 miljoen euro schulden van de bestaande politiezones over.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.