Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) werd maandag in het Vlaams Parlement op de rooster gelegd over zijn aanpak van de coronacrisis. Hij gaf toe dat er fouten zijn gemaakt en belooft meer geld voor woonzorgcentra.
‘We zijn overvallen door de aard en de snelheid van het virus en we hebben fouten gemaakt, maar we hadden de boel wel sneller onder de controle dan de andere regio’s.’ Dat is kort samengevat de boodschap die Wouter Beke maandag had voor de leden van het Vlaams Parlement.
Hij verdedigde zich door te stellen dat er in het begin vooral aandacht was voor mensen die symptomen van Covid-19 vertoonden en dat pas later duidelijk werd dat ook mensen zonder symptomen het virus konden dragen en doorgeven. Volgens hem was er in het begin te weinig ondersteuning van de ziekenhuizen door een gebrek aan bescherming en testcapaciteit.
Zorgkoepel
Hij veegde meteen ook de federale regering de mantel uit. ‘De federale strategie kwam veel te laat en ging ook niet altijd ver genoeg. Het geld ging eerst naar de ziekenhuizen en het heeft te lang geduurd voor dat geld ook structureel naar de woonzorgcentra kon gaan.’ Hij wees er ook op dat de Vlaamse woonzorgcentra al in lockdown waren nog voor er officieel een lockdown was aangekondigd.
Ook de zorgkoepel Zorgnet-Icuro kreeg de zwartepiet toegeschoven. ‘In het tweede weekend van maart heeft een werkgroep richtlijnen uitgeschreven. De koepels hebben daarin nooit aangedrongen op een volledige lockdown. Maar de dag nadien vraagt een verantwoordelijke van Zorgnet-Icuro op de radio een volledige lockdown. Natuurlijk zorgt dat voor veel verwarring.’
Stock
Beke belooft dat Vlaanderen een strategische stock van ziekenhuismateriaal zal aanleggen om de komende drie maanden te overbruggen en dat zorgverleners een loonsverhoging krijgen. ‘We hebben die mensen nodig’, klonk het.
De oppositie was niet mild voor de minister. ‘Er is kostbare tijd verloren gegaan omdat u weigerde naar de experten te luisteren’, klonk het onder andere bij Björn Rzoska van Groen.
Contactonderzoek
Ook het debacle rond het contactonderzoek werd aangehaald. Eerst zou er een app komen, dan was het contactonderzoek plots toch manueel, maar door allerlei problemen staat dat nog steeds niet op punt. ‘Waarom hebt u daar niet sneller geschakeld?’, klonk het bij PVDA. Er was geen consensus met de andere regio’s, waardoor Vlaanderen niets op zichzelf kon beslissen, reageerde Beke daarop.
PVDA en Vlaams Belang vroegen beiden het ontslag van Beke. ‘U bent volgens mijn fractie niet geschikt als minister’, vond Chris Janssens van Vlaams Belang.
‘Geen andere keuze’
Coalitielid Open Vld en zijn eigen partij CD&V verdedigden de minister, maar N-VA, ook een coalitielid, had kritische opmerkingen bij zijn aanpak in de woonzorgcentra. ‘Vertel ons hoe u ervoor gaat zorgen dat het personeel in woonzorgcentra tijd krijgt om de recupereren’, vroeg Sarah Smeyers van N-VA. ‘We willen niet uw kop zien rollen, maar maak daar alsjeblieft werk van.’
Beke sloot het vragenvuur met een eigen overpeinzing. ‘Alle overlijdens staan op mijn netvlies gebrand’, zei hij. ‘Elke dag vraag ik me af wat ik beter had kunnen doen. Mensen die sterven aan corona, mensen die sterven aan eenzaamheid, dat zijn traumatische verliezen. Maar we hebben veel gedaan om erger te voorkomen en hadden geen andere keuze dan te doen wat we hebben gedaan.’
Lees ook:
- Beke gaat in tegen Veiligheidsraad: bezoek woonzorgcentra toch niet toegelaten
- Het ‘monster van Loch Ness’ in de coronacrisis: Beke wil dan toch een tracing-app
- Beke zwaar onder vuur in Vlaams Parlement: coronacommissie zet druk op Vlaamse minister
- Contacttracing rommelt nog steeds langs alle kanten, Beke ziet ‘geen systematisch probleem’