Key takeaways
- Pesten op de werkplek daalde van 11,3 procent in 2023 naar 9,5 procent in 2024.
- Meldingen van psychosociaal leed op het werk stegen met 3 procent, maar dit is een bescheiden toename vergeleken met de forse stijging van 22 procent in 2023.
- Incidenten van aanranding namen toe met 7 procent, terwijl klachten over seksuele intimidatie met 10 procent stegen.
Het aantal meldingen van pesten op het werk is in 2024 gedaald, blijkt uit een recente enquête van de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, Idewe. Van de 27.563 ondervraagde werknemers gaf 9,5 procent aan de afgelopen zes maanden wekelijks gepest te zijn. In 2023 lag dat percentage nog op 11,3 procent.
Ondanks deze positieve evolutie steeg het aantal meldingen van psychosociaal leed op het werk met 3 procent. Dit is echter een beperkte stijging in vergelijking met de forse toename van 22 procent een jaar eerder. De aard van de meldingen bleef grotendeels hetzelfde. Werknemers klaagden vooral over het achterhouden van cruciale informatie die hun werk bemoeilijkte (5,4 procent), roddel op de werkvloer (5,2 procent) en uitsluiting van groepsactiviteiten of sociale interacties met collega’s (2,2 procent).
Vormen van pesterijen
Ook beledigingen (1,5 procent) en ongepaste grappen of ongewenste verrassingen (1 procent) werden vaak gemeld. Ongewenst en beledigend gedrag daalde licht: van 17,8 procent in 2023 naar 16,5 procent in 2024.
Stijging in aanranding en seksuele intimidatie
Daarentegen steeg het aantal meldingen van aanranding en seksuele intimidatie op het werk. Het aantal gevallen van aanranding nam toe met 7 procent, terwijl klachten over seksuele intimidatie met 10 procent stegen.
David De Ridder, hoofd Psychosociale Aspecten bij Idewe, reageert gemengd op de cijfers. “De daling van pesterijen is positief, maar sommige trends blijven zorgwekkend. Het is essentieel dat we blijven inzetten op een veilige en respectvolle werkomgeving.” Hij benadrukt het belang van meelevende communicatie, wederzijds respect en positieve werkrelaties om negatieve gedragingen op de werkvloer verder terug te dringen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!