Minder ondernemingen in moeilijkheden of in herstructurering

In 2018 werden in ons land minder ondernemingen in moeilijkheden of in herstructurering erkend dan tijdens de jaren voordien. Dat blijkt uit het antwoord van federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) op een schriftelijke vraag van Guy D’haeseleer (Vlaams Belang).

Een verlieslatende onderneming kan onder bepaalde voorwaarden worden erkend als zijnde ‘in moeilijkheden’. Een onderneming krijgt de erkenning ‘in herstructurering’ als ze overgegaan is tot collectief ontslag of voldoet aan bepaalde voorwaarden op vlak van economische werkloosheid.

In 2018 werden er 59 ondernemingen in herstructurering erkend in het kader van de regeling voor het voeren van een activerend beleid voor de ontslagen werknemers zoals het voorzien van outplacement en de oprichting van een tewerkstellingscel. In 2017 was dat het geval met 70 bedrijven, in 2016 met 86 en in 2015 met 74.

Een onderneming in moeilijkheden of herstructurering, die erkend wordt in het kader van de regeling van ‘de werkloosheid met bedrijfstoeslag’, kan rekenen op voordelen zoals vrijstelling van de vervangingsplicht voor werklozen met bedrijfstoeslag. Het aantal om die reden erkende ondernemingen daalde de afgelopen jaren van 87 in 2014 tot 42 in 2018.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20