Minder geld in omloop dan een jaar geleden: econoom Peter Vanden Houte waarschuwt voor recessie

Minder geld in omloop dan een jaar geleden: econoom Peter Vanden Houte waarschuwt voor recessie
Foto’s: Julian Stratenschulte/picture alliance via Getty Images en ING

In juli was er in de eurozone minder geld in omloop dan een jaar geleden. Business AM vroeg aan Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België, wat dit precies betekent. Vanden Houte vreest voor een recessie.


Beluister hier het volledige gesprek met Peter Vanden Houte:


Waarom is dit belangrijk?

Hoewel er geen directe gevolgen zijn voor de consument, is het geld in omloop verbonden aan de hele economie. Minder geld in omloop kan wijzen op een naderende recessie.
  • “Het geld in omloop, onder andere zichtrekeningen en spaarboekjes, staat tegenover de kredieten die worden gegeven. Als de rente stijgt, dan beginnen de kredieten minder te groeien of zelfs af te nemen. De hoeveelheid geld in omloop begint dan ook te krimpen. Dat is een normale situatie”, schetst Vanden Houte.
  • “Maar nu wordt het cijfer in de eurozone wat verstoord door de Europese Centrale Bank (ECB). Die haalt heel wat liquiditeit uit de markt. De ECB verkoopt nu obligaties waardoor geld uit omloop wordt gehaald. En dat is wel een factor die het cijfer een beetje vertekent. Zonder die acties van de ECB had je waarschijnlijk nog een positieve groei van het geld in omloop gehad.”

De economie verzwakt

  • Op dit moment zijn er geen directe gevolgen voor de consument. Maar Vanden Houte ziet op termijn wel een gevaar: “De kredietgroei neemt sterk af. Dat betekent dat de economie begint te verzwakken. Op termijn krijg je misschien een effect op de arbeidsmarkt en dan ook op de inkomens van de consument. Het geld in omloop is verbonden aan de algemene economische activiteit.”
  • “De ECB zegt dat de inflatie te hoog is, omdat er nog te veel vraag is voor het beschikbare aanbod. Dat duwt de prijzen naar omhoog. Als je die vraag gaat afremmen door hogere rente, krijg je minder inflatie. Maar het risico is dat we dat bekopen met een recessie.”

Geen zware recessie

  • “De Europese Centrale Bank zal misschien geneigd zijn om de rente in september nog iets verder omhoog te trekken. Dan staat die rente rond de 4 procent. Dat dreigt de economie helemaal stil te leggen. Eens de zomer voorbij is, vrees ik voor een koude douche”, geeft Vanden Houte aan.
  • “Als de inflatie verder zakt, gaat de ECB op termijn weer de teugels kunnen vieren met een lagere rente. En dan gaat het economisch leven stilaan weer op gang komen. Ik verwacht ook geen zware recessie. We gaan waarschijnlijk een een aantal kwartalen van quasi stagnatie tegemoet, maar in de loop van 2024 zou de economie normaal gezien weer aan moeten trekken.” (nd)
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.