Minder dan 72 uur om online je belastingaangifte in te dienen: waar moet je rekening mee houden?

Wie zijn belastingaangifte indient via Tax-on-web heeft nog tot 15 juli middernacht om dat in orde te brengen. In vergelijking met vorig jaar zijn er op dit moment minder aangiftes ingediend. Toch is het geen goed idee om te wachten tot het laatste moment.

Waarom is dit belangrijk?

De deadline voor het indienen van de belastingaangifte komt nu wel heel dichtbij. Tot nu toe hebben er minder mensen dan vorig jaar hun aangifte al ingediend. Wie zijn aangifte te laat indient, riskeert een boete en/of een belastingverhoging.

Met nog minder dan 72 uur op de aftelklok om je belastingaangifte digitaal in te dienen, hebben al 1.376.899 landgenoten hun papierwerk in orde gebracht via Tax-on-web. Dat is weliswaar minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Toen hadden al 1,6 miljoen Belgen hun belastingaangifte online ingediend.

Wacht niet tot het laatste moment

Vincent Van Peteghem (CD&V), minister van Financiën, roept op om niet te wachten tot het laatste moment om je aangifte in te dienen. Doordat meer mensen wachten om dat te doen, zal de belastingdienst de komende dagen 200.000 extra aangiftes moeten verwerken in vergelijking met vorig jaar. Daardoor bestaat de kans dat het onlineplatform vastloopt of tijdelijk onbeschikbaar is. Dat is in het verleden ook al gebeurd.

Wie er niet in slaagt om op tijd zijn aangifte in te dienen, riskeert een boete te krijgen. Die varieert van 50 tot 1.250 euro. Bovendien riskeren laatkomers een belastingverhoging van 10 tot 200 procent. Wie een papieren aangifte wenst in te dienen, is hoe dan ook al te laat. De deadline daarvoor is al verstreken op 30 juni.

Wie zijn aangifte laat invullen door een mandataris, zoals een boekhouder, heeft nog de tijd tot 21 oktober. Hou er wel rekening mee dat je die persoon moet contacteren voor eind augustus als je een mandaat wilt activeren. Tot nu toe hebben al 197.839 mandatarissen een aangifte ingediend.

Gegevens VAA controleren

Wie een vereenvoudigde aangifte (VAA) heeft gekregen, controleert best of alle gegevens kloppen. David Baele, federaal Ombudsman liet in september vorig jaar weten dat er vaak fouten staan in die aangifte als gevolg van een complexe regelgeving. Baele had het toen specifiek over kinderen die ten laste staan. Vaak worden die in de vereenvoudigde belastingaangifte gezet onder de persoon die gekend staat als referentiepersoon in de gemeente. Nochtans heeft dat niets te maken met de berekening die je maakt om te weten wat het voordeligst is. Als een deel van het koppel zelfstandig is, bijvoorbeeld, levert dat al snel een voordeel op.

Voorts controleer je best of alle belastingvoordelen, zoals giften en dienstencheques, opgenomen zijn in de aangifte.

Van Peteghem liet dinsdag ook weten dat het de bedoeling is om vanaf volgend jaar opnieuw zitdagen te organiseren zoals we die kenden vóór de coronacrisis. De afgelopen twee jaar kon je door de coronacrisis enkel een beroep doen op telefonische hulp. Wel was er een noodoplossing voor de meest kwetsbaren. “Dienstverlening dichtbij de mensen blijft voor mij een absolute prioriteit. We digitaliseren zonder mensen achter te laten”, aldus de minister.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.