Hoewel er minder appartementen aan de kust worden verkocht, zit de prijs nog in lift

Hoewel er minder appartementen aan de kust worden verkocht, zit de prijs nog in lift
Appartement Belgische kust – (Photo by: ARTERRA/Universal Images Group via Getty Images)

Het aantal vastgoedverkopen aan de kust daalde in 2024 voor het derde jaar op rij, blijkt uit de nieuwe Kustbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot). Ondanks de afname van het aantal transacties zit de prijs van een kustappartement nog in stijgende lijn.


Key takeaways

  • Het aantal vastgoedtransacties aan de kust is vorig jaar met 2,4 procent afgenomen.
  • De gemiddelde prijs van een kustappartement daarentegen zit wel nog in de lift. Die is met 4,3 procent gestegen tot 332.033 euro.
  • Voor een dijkappartement betaal je nog meer. De gemiddelde prijs voor zo’n verblijfplaats kwam in 2024 uit op 427.165 euro. Dat is 7,6 procent meer dan in 2023.

In het nieuws: Er werden vorig jaar 2,4 procent minder appartementen verkocht aan de kust.

  • Het is het derde jaar op rij dat er minder kustappartementen van eigenaar veranderen. Fednot tekende tussen 2022 en 2023 nog een daling met maar liefst 20 procent op.
    • “Na de drukke coronajaren koelde de vastgoedmarkt aan de kust fors af. In het afgelopen jaar was de kust goed voor een kleine 10 procent van de verkopen in Vlaanderen. 42,6 procent van de verkopen in West-Vlaanderen werd afgesloten aan de kust”, voegt notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be, eraan toe.
  • Vooral de nieuwbouwmarkt kreeg het zwaar te verduren in 2024. Het aandeel van nieuwbouw in de verkoopcijfers zakte toen tot 6,9 procent, het laagste marktaandeel van de afgelopen jaren. In 2019 was nog 16,8 procent van de verkopen aan de kust nieuwbouw.
  • Volgens de cijfers van Fednot was de daling van de vastgoedtransacties aan de kust nergens zo fors als in Zeebrugge. In die kustgemeente is het aantal verkopen met 9,7 procent afgenomen ten opzichte van 2023. In de Panne werden er dan weer veel meer appartementen verkocht. Fednot zag het aantal verkopen aldaar met 12,2 procent stijgen. Nergens aan de Belgische kust ligt dat cijfer hoger.
  • Voorts toont de nieuwe Kustbarometer aan dat de bewoners van de kustgemeenten vorig jaar zelf goed waren voor 34,4 procent van de aankopen. 46 procent van de andere kopers kwam uit West-Vlaanderen, 17 procent uit Oost-Vlaanderen en 11 procent uit de provincie Antwerpen.
    • Vooral Vlamingen kochten kustvastgoed: 88,5 procent. 5,9 procent van de kopers kwam uit Wallonië, 2,8 procent uit Brussel. Buitenlandse kopers waren goed voor 2,7 procent.

Prijs kustappartement stijgt verder

Opgemerkt: De verdere afname van het aantal vastgoedtransacties aan de kust heeft alvast geen neerwaartse impact op de prijzen. De gemiddelde prijs van een kustappartement is tussen 2023 en 2024 met 4,3 procent gestegen tot 332.033 euro.

  • Op vijf jaar tijd schoot het prijskaartje van een appartement in een kustgemeente met 17,5 procent de hoogte in. “Indien we rekening houden met het verschil in inflatie in de periode 2020-2024, gaat het om een reële prijsstijging van 3,8 procent”, merkt van Opstal op.
  • Een kustappartement was vorig jaar gemiddeld 22,4 procent duurder dan een appartement in België. Het prijsverschil met een appartement in Vlaanderen kwam dan weer uit op 17,5 procent.
  • De prijsevoluties variëren wel enorm per gemeente. In Zeebrugge is de prijs van een appartement met gemiddeld 22,7 procent gezakt, terwijl die in Westende met 22,5 procent is toegenomen.
    • “De vastgoedmarkt aan de kust was ook in het afgelopen behoorlijk heterogeen: de gemiddelde prijs van een kustappartement varieerde van 210.635 euro in Westende tot 788.874 euro in Knokke”, zegt de woordvoerder van Notaris.be.

Ook dit: De prijs van een dijkappartement is vorig jaar met 7,6 procent gestegen tot 427.165 euro. In de periode 2020-2024 won de prijs van een dijkappartement 31 procent. Indien we rekening houden met het verschil in inflatie in de periode 2020-2024, gaat het om een reële prijsstijging van 9,7 procent.

  • “Ook voor een dijkappartement bleef Knokke het afgelopen jaar de duurste gemeente: de gemiddelde prijs bedroeg er het afgelopen jaar 1.439.790 euro”, voegt van Opstal eraan toe.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

05:00