De Chinese economie zit al maanden in het slop. Tijdens het derde kwartaal verraste het Middenrijk met groeicijfers die beter waren dan verwacht, maar het momentum lijkt weer voorbij.
Minder activiteit in Chinese fabrieken slaat hoop voor economisch herstel aan diggelen

Waarom is dit belangrijk?
De Chinese beleidsmakers werken de klok rond om effectieve maatregelen te treffen om de economie terug op de rails te krijgen. De nieuwe cijfers brengen slecht nieuws.In het nieuws: de officiële inkoopmanagersindex voor de verwerkende industrie.
De inkoopmanagersindex kwam uit op 49,5. Een cijfer onder de 50 wijst op een krimp. Economen hadden een index van 50,2 voorspeld.
- De krimp in de fabrieken draait het positieve nieuws van het derde kwartaal terug, schrijft de Financial Times. De combinatie van de productie- en niet-productiecijfers “zijn de slechtste ooit, wanneer je de COVID-lockdowns buiten beschouwing laat”, zei Julian Evans-Pritchard, hoofd van de Chinese economie bij Capital Economics.
- De inkoopmanagersindex voor niet-productie kwam uit op 50,6. Daar is dus wel groei, maar aan het meest langzame tempo van dit jaar. Economen van Bloomberg hadden gerekend op een cijfer van 52.
Streven naar een groei van 5 procent
China heeft zichzelf de doelstelling van een economische groei van 5 procent opgelegd voor dit jaar. Dat is het laagste streefcijfer in jaren, en zelfs dat lijkt moeilijk haalbaar.
- Eerder deze maand leek het even de goede kant uit te gaan. De kwartaalcijfers voor het derde kwartaal gaven een groei aan van 4,9 procent. De doelstelling leek dus even binnen handbereik.
- De Chinese overheid zocht naar maatregelen om de economie te stimuleren, nadat het begin dit jaar tegen deflatie begon aan te leunen. Alleen heeft de regering er zo veel schulden, dat er niet veel ruimte was om kostelijke maatregelen te nemen. Analisten schatten de staatsschuld van China op meer dan 18.000 miljard dollar.
- Dan is er ook nog het vastgoedprobleem. Heel wat grote vastgoedontwikkelaars, waaronder Evergrande, Country Garden en Sunac, kwamen in de problemen. Er is een enorme leegstand met kelderende prijzen tot gevolg. Sinds het begin van het jaar zijn investeringen in de sector met 9,1 procent gedaald, voor nieuwbouw is dit zelfs 24 procent.
Robert Carnell, hoofd onderzoek voor Azië-Pacific bij ING vatte de cijfers van de inkoopmanagersindex zo samen in de FT: “De cijfers kwamen als een lichte schok en suggereren dat de economie het nog steeds moeilijk heeft ondanks de recente bbp-cijfers.” (cv)