‘Miljardenschikking van Bayer over Roundup bijna rond’

Het Duitse chemiebedrijf Bayer staat op het punt een schikking te treffen met Amerikanen die door gebruik van Roundup kanker zouden gekregen hebben.

Dat schrijft het Amerikaanse persagentschap Bloomberg op basis van een bericht van de Duitse zakenkrant Handelsblatt. De Amerikaanse slachtoffers menen dat onkruidverdelger Roundup en zijn werkzame bestanddeel glyfosaat aan de basis liggen van de kankervorm non-hodgkinlymfoom. Het chemiebedrijf ontkent dat in alle toonaarden.

Volgens bronnen van de Duitse krant zal de toezichtsraad van Bayer de komende dagen stemmen over een pakket van 8 tot 10 miljard dollar, wat overeenkomt met 7 tot 9 miljard euro. Nog deze week zou het Duitse chemiebedrijf, dat de aanslepende kwestie rond Roundup erbij kreeg toen het de Amerikaanse concurrent Monsanto overnam, met de definitieve deal naar buiten komen.

Vorige maand al zou Bayer mondelinge afspraken gemaakt hebben met de advocaten van een aanzienlijk deel van de slachtoffers. In totaal gaat het naar schatting om 125.000 rechtszaken. Het is absoluut niet de eerste keer dat het bedrijf zich tegen soortgelijke aanklachten moet verdedigen. Het bedrijf heeft al zeker drie vergelijkbare rechtszaken achter de rug, waarbij de jury hen aansprakelijk stelde. Bayer ging telkens in beroep tegen de vonnissen.

Het aandeel van Bayer stond dinsdag ruim 6 procent hoger na de berichten in Handelsblatt en Bloomberg.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20