Key takeaways
- De vooruitgang in het verbeteren van de militaire mobiliteit binnen de EU is tot stilstand gekomen ondanks meer financiering.
- Bureaucratische hindernissen en gebrek aan coördinatie belemmeren grensoverschrijdend verkeer van troepen, uitrusting en voorraden.
- De 1,7 miljard euro die is toegewezen aan militaire mobiliteitsprojecten tussen 2021 en 2027 is onvoldoende gebleken om aan de vraag te voldoen.
De inspanningen van de Europese Unie om de militaire mobiliteit binnen haar grenzen te vergroten worden geconfronteerd met verschillende uitdagingen, volgens een recent verslag van de Europese Rekenkamer. Hoewel de EU streeft naar een snelle en efficiënte verplaatsing van troepen, uitrusting en voorraden tussen de lidstaten, met name als reactie op verhoogde veiligheidsproblemen, is de vooruitgang ongelijkmatig.
De behoefte aan betere militaire mobiliteit werd onderstreept door de Russische invasie in Oekraïne, waardoor de EU haar actieplan versnelde. Er zijn echter nog steeds obstakels, zoals bureaucratische hindernissen en een gebrek aan coördinatie. Zo kunnen regels voor gewichtslimieten van voertuigen grensoverschrijdend verkeer belemmeren en kunnen meldingsprocedures voor militaire verplaatsingen tot 45 dagen duren.
Problemen financiering
De EU heeft tussen 2021 en 2027 1,7 miljard euro uitgetrokken voor militaire mobiliteitsprojecten. Hoewel deze financiering een aanzienlijke toezegging is, is het onvoldoende gebleken om aan de vraag te voldoen. Eind 2023 waren alle fondsen volledig uitbetaald, waardoor er een gat van meer dan vier jaar ontstaat voordat er extra EU-steun beschikbaar komt.
De controleurs hadden ook kritiek op het gebrek aan strategische focus bij het selecteren van projecten voor financiering. Ze merkten op dat projecten stuksgewijs werden gekozen, waarbij vaak geen rekening werd gehouden met bredere militaire behoeften en geopolitieke prioriteiten.
Gefragmenteerde bestuursstructuur voor militaire mobiliteit
Bovendien is de huidige bestuursstructuur voor militaire mobiliteit binnen de EU gefragmenteerd en ontbreekt het aan een duidelijke centrale autoriteit. Deze gedecentraliseerde aanpak bemoeilijkt de besluitvorming en uitvoering. De controleurs bevelen aan om de bestuursstructuren te verbeteren, de toewijzing van middelen gerichter aan te pakken en meer nadruk te leggen op strategische planning om deze uitdagingen te overwinnen en sneller vooruitgang te boeken op weg naar meer militaire mobiliteit binnen de EU.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!