De plannen zijn er om dit jaar 255 Belgische militairen naar Mali te sturen, in het kader van de gevechtsoperatie Takuba. Die moet de islamisten in het noorden van het Afrikaanse land stoppen, en werd tot nu toe grotendeels met Franse troepen uitgevochten.
- België besprak het dossier al in het kernkabinet, en ook de minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) zette het licht op groen: de missie leek in kannen en kruiken. Maar de vraag wordt steeds groter of die zending wel effectief zal doorgaan. Want de relatie tussen Europa en de Malinese regering verslechtert. Deze week nog liet minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) weten aan haar Malinese evenknie erg bezorgd te zijn om het democratisch proces in het land.
- Maar ondertussen ontspoorde een rel tussen Denemarken en de Malinese regering compleet. Die laatste beweerde dat de Denen geen toestemming hadden gevraagd om militairen te sturen. Daarop trokken zo’n 105 special forces van de Denen zich terug uit het land.
- Maar erger: het regime in Mali danst op twee benen. Het rekent op Europa, en met name Frankrijk, maar heeft tegelijk ook Wagner, de Russische huurlingen die een verlengstuk van het Poetin-regime zijn, onder de arm genomen. Dat lijkt onhoudbaar.
- “De junta in Mali is totaal losgeslagen. We kunnen zo niet blijven“, zo stelde de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Yves Le Drian aan de Franse radio RTL vanmorgen. “Het is duidelijk dat de situatie in het land niet kan aanhouden. Dit is niet enkel een Franse beslissing, maar een collectieve en we moeten dus onderhandelingen voeren met onze Afrikaanse en Europese partners, om te weten hoe we ons dispositief in functie van de nieuwe situatie kunnen aanpassen.”
- Of er daarmee een terugtrekking komt van alle Europese troepen is niet duidelijk. Maar dat de Belgische zending op de helling komt te staan is wel duidelijk. Al eerder maakte de stafchef van Defensie, admiraal Michel Hofman, bedenkingen bij de missie.
- België heeft nochtans al een lange militaire aanwezigheid in het Afrikaanse land. Er werden de afgelopen jaren soldaten geleverd voor de VN-missie Minusma en aan de Europese missie EUTM.