De Britse marine heeft met losse flodders geoefend in de betwiste Spaanse wateren rond Gibraltar. Drie schepen van de Royal Navy voerden hogesnelheidsoefeningen en schietoefeningen uit in een gebied waar momenteel een mega-vastgoedproject wordt gerealiseerd. Dit meldt La Razón.
Het conflict tussen het VK en Spanje over Gibraltar draait om soevereiniteit en territoriale wateren. Terwijl Gibraltar onder Britse controle staat sinds het Verdrag van Utrecht, betwist Spanje de uitbreiding van het Britse grondgebied, inclusief bouwprojecten en militaire oefeningen in betwiste wateren. Dit verergert de spanningen, vooral in de context van onderhandelingen over de post-Brexit-relatie tussen Gibraltar, de EU en Spanje.
Provocatie van de Spaanse soevereiniteit
Het toeval wil dat deze oefening plaatsvindt waar de lokale autoriteiten van Gibraltar in oktober 2022 de ondertekening aankondigden van een ander mega-stedenbouwproject dat land zal winnen op de zee, in strijd met het Verdrag van Utrecht. In die zin worden deze manoeuvres uitgevoerd in hetzelfde gebied waar het megacomplex wordt gebouwd.
Het samenvallen van de militaire oefeningen met de bouwwerkzaamheden wordt gezien als een provocatie van de Spaanse soevereiniteit. Deze uitdaging aan de soevereiniteit voegt in feite brandstof toe aan de onderhandelingen, die een soort never ending story zijn geworden.
Onderhandelingen blijven vastzitten
De overeenkomst met Gibraltar om de nieuwe relatie met de EU na Brexit te definiëren blijft “stand-by”, en de voortdurende verklaringen van goede bedoelingen van de Spaanse regering over de verwezenlijking ervan hebben nog niet tot resultaat geleid. Er zijn al vier jaar van onderhandelingen en 18 rondes van contacten tussen Brussel en Londen geweest om deze nieuwe relatie op te bouwen.
De soevereiniteit over de Britse kolonie heeft de afgelopen 300 jaar een stempel gedrukt op de context en Spanje heeft bij verschillende gelegenheden geprobeerd het grondgebied terug te krijgen. Hoewel het waar is dat de regering van Pedro Sánchez deze kwestie vaak vermijdt, is de realiteit dat de Britten hun aanwezigheid in Gibraltar hebben uitgebreid, onder andere door landwinst en bouwprojecten.
Het gebrek aan vooruitgang in de onderhandelingen en de Britse militaire manoeuvres voorspellen niet veel goeds voor een minnelijke schikking.
De belangrijkste punten
• Britse militaire manoeuvres in de wateren bij Gibraltar hebben de druk op de EU-deal verder opgevoerd.
• De onderhandelingen tussen Brussel en Londen zijn na vier jaar nog steeds vastgelopen.
• Soevereiniteit over Gibraltar is al eeuwen een omstreden kwestie.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!