Mijten zijn big business in gewasbescherming

De Waalse beursgenoteerde holding Floridienne legt 50 miljoen dollar op tafel voor het Amerikaanse bedrijf Beneficial Insectary. Dat is de grootste speler in de VS op de markt van biologische gewasbescherming. Daarbij worden allerlei landbouwplagen bestreden met de natuurlijke vijanden, zoals mijten.

De overname gebeurt door Floridienne-dochter Biobest, wereldleider in bestuiving via hommels en biologische gewasbescherming, onder meer via mijten en aaltjes.

Beneficial Insectary, gevestigd in Redding in Californië, is de Amerikaanse marktleider. Het bedrijf is goed voor een omzet van 25 miljoen dollar. Het was sinds 1986 in handen van Sinthya Penn, die nu al haar aandelen verkoopt.

Amerikaanse springplank

Voor de Belgen is de overname een belangrijke stap want de volgende jaren worden op de Noord-Amerikaanse markt recordgroeicijfers verwacht. Biobest was al aanwezig in de VS (Michigan), Canada en Mexico en voegt daar nu de productiesites van Beneficial Insectary aan toe. Commercieel zijn beide bedrijven complementair.

Na de overname zullen Biobest en Beneficial Insectary elk hun eigen identiteit behouden en autonoom blijven opereren, klinkt het in het persbericht. ‘De focus zal liggen op het realiseren van operationele synergie om een betrouwbare levering van lokaal geproduceerde nuttige insecten te verzekeren.’

De analisten van KBC hebben dinsdag het advies voor het aandeel Floridienne verhoogd, van ‘houden’ naar ‘opbouwen’.

Lees ook: Robert Downey jr. pompt geld in Franse giga-insectenboerderij

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20