Migratie wordt door de klimaatopwarming onvermijdelijk een majeur probleem voor Europa, als het dat al niet is

Migratie wordt door de klimaatopwarming onvermijdelijk een majeur probleem voor Europa, als het dat al niet is
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) – foto: NICOLAS MAETERLINCK/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Waar het niet echt over gaat, in Egypte, op COP27: de massale migratie die dreigt, als men effectief in scenario’s van 3 graden opwarming terecht komt. Nu al staan in Afrika een aantal landen enorm onder druk intern, omdat door droogte massaal interne volksverhuizingen op gang komen.

Zet die trend zich door, dan dreigt de migratiedruk vanuit de armste landen op Europa, dat landsgrenzen deelt met Afrika en Azië, alleen maar exponentieel toe te nemen.

Vandaag zit België al in het midden van een opvangcrisisnooit was het aantal asielaanvragen zo hoog. Met bijna 500 aanvragen per dag, ook vandaag, zit men aan meer dan de limiet. Dat verdeelt nu intern de regering: de groenen dringen aan op hotelopvang, ook al zeggen ze dat extern niet met zoveel woorden. Ze hebben het over “het regeerakkoord respecteren”, dat spreekt over een humane opvang voor allen.

Maar die hotels zijn en blijven een ‘no go’ voor de betrokken staatssectretaris Nicole de Moor (cd&v), maar net zo goed voor de liberalen en de Vlaamse socialisten. Die vrezen allen een fors aanzuigeffect vanuit de rest van Europa, eens dat er zou aangekondigd worden.

Alleen: de essentie van de discussie voor Europa zal straks niet meer gaan over hotels, maar eerder over cruciale onderdelen van het internationaal recht, met name de conventie van Genève, waarbij mensen het recht op asiel in andere landen gegarandeerd wordt, of passages over gezinshereniging.

Steeds meer gaan er stemmen op in Europa om dat recht verder te gaan beperken, als enige manier om een verdere instroom van migratie een halt toe te roepen. Zowel in Scandinavië als Zuid-Europa draait men de regels verder aan, zowel onder impuls van extreemrechts (Italië en Zweden) als onder dat van de socialisten (Denemarken, Finland).

Bij de oppositiepartijen Vlaams Belang en N-VA leeft al langer de overtuiging dat die conventie van Genève moet bijgestuurd. Het dreigt een fors thema te worden bij de volgende regeringsvorming: intern bij Vivaldi zien steeds meer centrumpartijen in dat de huidige aanpak niet houdbaar is.  

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.