Microsoft wil volledige CO2-uitstoot sinds ontstaan compenseren

Microsoft engageert zich om over 10 jaar ‘CO2-negatief’ te zijn. Het is daarnaast de bedoeling om méér koolstofdioxide te compenseren dan het zelf geproduceerd heeft in zijn 45-jarige geschiedenis.

Het Amerikaanse Microsoft heeft 1 miljard dollar veil om de ontwikkeling van technologie die koolstofdioxide verwijdert, te versnellen. ‘Als het afgelopen decennium ons iets heeft geleerd, is het dat technologie zonder die principes meer kwaad dan goed kan doen’, zei CEO Satya Nadella donderdag. ‘Het is nodig om de schadelijke effecten van de klimaatverandering te compenseren.’

Concreet komt er een klimaatinnovatiefonds dat zich zal bezighouden met projecten die aan CO2-reductie werken. Het gaat dan bijvoorbeeld om het rechtstreeks vangen van koolstofdioxide uit de lucht, het herstellen van bossen, het planten van bijkomende bossen en verder investeren in bio-energie. Daarnaast zal Microsoft zijn toeleveranciers eveneens aanmoedigen om hun CO2-voetafdruk te verminderen.

16 miljoen ton

Maar wat het meest in het oog springt, is de belofte van ‘koolstofnegatief’ te worden. Het bedrijf gaat niet enkel de uitstoot verminderen, maar wil zelfs de totale hoeveelheid koolstofdioxide, die Microsoft sinds zijn oprichting uitgestoten heeft, uit het milieu halen. Het equivalent van 45 jaar activiteit, dus. Die doelstelling moet tegen 2050 behaald worden.

Ter illustratie: in 2020 zal Microsoft ruim 16 miljoen ton aan koolstofdioxide produceren, als gevolg van de bedrijfsactiviteiten. Dat is ook inclusief indirecte emissies, zoals zakenreizen die met het vliegtuig gebeuren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20