Microsoft verdient meer aan games dan aan Windows

Microsoft verdient meer aan games dan aan Windows
Getty Images

Techgigant Microsoft maakte zijn kwartaalresultaten bekend. Daarbij valt op dat het bedrijf nu meer verdient aan gaming dan aan het gekende besturingssysteem Windows. De overname van spelontwikkelaar Activision Blizzard zit daar voor iets tussen.

Waarom is dit belangrijk?

Na een felbevochten overname waarin de Britse beurswaakhond tussenkwam, staat Microsoft nu sterker dan ooit in de gamingwereld. Tegelijk levert de overname van Activision Blizzard nog geen netto winst op. Opslagruimte voor AI doet dat wel.

In het nieuws: Microsofts resultaten van het tweede kwartaal van het fiscale jaar 2024 zijn overtuigend.

  • In het tweede kwartaal, dat liep van oktober tot en met december 2023, rapporteerde Microsoft een omzet van 62 miljard dollar en een netto inkomen van 21,9 miljard dollar. Dat is een verhoging met respectievelijk 18 en 33 procent.
  • Het is de eerste keer dat het bedrijf cijfers rapporteert na de overname van gameontwikkelaar Activision Blizzard, het bedrijf achter successen als Call of Duty, Overwatch en Candy Crush. De omzet van de gaming-afdeling van Microsoft steeg met maar liefst 49 procent, mede dankzij die overname.
  • In totaal bracht gaming, onder het Xbox-merk, 7.111 miljoen dollar op. Dat is meer dan Microsoft kon genereren uit de verkoop van hun besturingssysteem Windows of hardware zoals laptops.
  • De opbrengst die het bedrijf kon halen uit de verkoop van Windows aan andere fabrikanten zat wel in de lift, met 11 procent. Een opsteker, want dit is nu het tweede kwartaal met groei voor Windows na een lastige periode.
  • De absolute koploper binnen het bedrijf blijft het aanbieden van serverruimte en cloudopslag. Dat kende een boost door het toenemende gebruik van artificiële intelligentie (AI), waarbij veel computerrekenkracht nodig is.
  • Ook de welbekende Office-pakketten blijven omzet genereren. Jaar-op-jaar was er een groei van 13 procent. Office 365 kende een toenemend aantal betalende abonnees en ging 16 procent vooruit.
  • Samen blijven server- en cloudopslag en Office goed voor zo’n 60 procent van de omzet van Microsoft.

Laptopverkoop valt terug

De problemen: De verkoop van toestellen, ook bij de gaming.

  • De verkoop van toestellen als laptops en tablets daalde dan weer, met 9 procent. Microsoft had eigenlijk een sterkere daling verwacht. Volgens Chief Financial Officer Amy Hood kwam die er niet door “sterke prestaties in het commerciële segment”. Toch verwacht ze dat de opbrengsten verder zullen dalen in het derde kwartaal.
  • Dat is zuur voor Microsoft, want het bracht drie nieuwe Surface-laptops op de markt, waarvan twee nagelnieuwe modellen. Ook accessoires zitten mee in de berekening.
  • Binnen de gaming kan de hardware ook maar minimaal overtuigen. De verkoop van Xbox-consoles kende slechts 3 procent groei, na een belangrijke kerstpromotie. Ter vergelijking: de verkoop van de digitale Xbox Game Pass steeg met 61 procent.
  • Overigens droeg Activision Blizzard dan wel bij aan de gameopbrengst met 2 miljard dollar, maar de overname- en integratiekosten bedroegen 930 miljoen, en er waren nog eens operationele uitgaven van 1,59 miljard dollar. Dat maakt een verlies van 440 miljoen dollar.

Microsoft blijft de blik richten op AI

Om te volgen: AI blijft de inzet.

  • Ook Microsoft zet in in op artificiële intelligentie, in de eerste plaats met Azure. Het is een samenwerking tussen de techgigant en OpenAI van Sam Altman. Met deze cloudservice geeft men op dit moment enkel partners online toegang tot AI-gebruikersmodellen van OpenAI, zoals ChatGTP.
  • “Azure en andere cloudservices zijn jaar-op-jaar met 30 procent gestegen. (…) Deze groeicijfers omvatten een bijdrage van zes procentpunten van onze AI-services”, legt James Ambrose, directeur Investeerdersrelaties, uit aan The Verge.
    • In totaal genereerden AI-clouddiensten 25,9 miljard dollar aan inkomsten, waarvan de meeste door Azure kwamen.
  • Ook Office-356 biedt AI aan, in de vorm van een extra aan te schaffen programma, Copilot. Microsoft wil niet zeggen welk aandeel Copilot heeft op zijn opbrengsten. Voor CEO Satya Nadella is het wel de toekomst: “We zijn overgegaan van praten over AI naar het op schaal toepassen ervan”, zegt hij.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.