Microsoft sluit deal van bijna 22 miljard dollar met Amerikaans leger voor headsets

Microsoft heeft een contract in de wacht gesleept bij het Amerikaanse leger om headsets te bouwen met augmented reality (AR). De contractwaarde bedraagt zowat 21,9 miljard dollar. 

De toestellen zullen gebaseerd zijn op de HoloLens die Microsoft in 2016 lanceerde, zei de technologiereus woensdag in een blogpost. Meer dan 120.000 AR-headsets, waarmee het mogelijk is allerlei 3D-beelden te zien opduiken in de echte wereld, zullen over een periode van tien jaar geleverd worden. 

Microsoft, dat de afgelopen twee jaar nauw heeft samengewerkt met het Amerikaanse leger, stelt dat hun technologie ‘soldaten veiliger en doeltreffender zal maken’ en dat ze gemakkelijker informatie met elkaar zullen kunnen delen in verschillende scenario’s om hun missies te volbrengen.

‘In het belang van nationale veiligheid’

In een verklaring noemde het Amerikaanse leger Microsoft een ‘leider in de ontwikkeling van innovatieve technologie’, eraan toevoegend dat het partnerschap met het bedrijf ‘gebieden illustreert waarop het ministerie van Defensie en de industrie kunnen samenwerken om moderniseringsprioriteiten te verwezenlijken in het belang van de nationale veiligheid.’

De headset stelt soldaten in staat om te vechten, te repeteren en te trainen met slechts één systeem, zegt het leger nog in de verklaring. Het contract met Microsoft heeft een looptijd van vijf jaar, met een optie van nog eens vijf jaar. Dat zei een woordvoerder van het leger aan CNBC

Kritiek

De nieuwe deal met het Amerikaanse leger komt nadat Microsoft in 2018 een contract van 480 miljoen dollar binnenhaalde om het leger te voorzien van 100.000 aangepaste HoloLens-headsets. Maar dat zette kwaad bloed bij de medewerkers van de Amerikaanse softwaregigant. 

‘Hoewel Microsoft eerder technologie aan het Amerikaanse leger heeft gelicenseerd, is het nooit de grens overgegaan van wapenontwikkeling. Met dit contract is dat wel het geval’, schreven ze toen. ‘We zijn niet bij Microsoft gaan werken om wapens te ontwikkelen, en willen zeggenschap over de wijze waarop ons werk wordt gebruikt.’ (am)

Meer