Microsoft heeft het eindelijk begrepen: webbrowser Edge wordt niet langer op Windows-gebruikers geforceerd

De Amerikaanse techreus heeft toegegeven aan de druk van zijn gebruikers. De komende weken zal een Windows 11-update het gemakkelijker maken om van standaardbrowser te veranderen. Vroeger was dit een opzettelijk ingewikkelde karwei om gebruikers te pushen Edge te gebruiken, de browser van Microsoft.

Om gebruikers aan te sporen hun eigen browser Edge te gebruiken, maakte de computergigant het een heel gedoe om de standaardbrowser op Windows 11 te wijzigen. Ontwikkelaars hoopten dat sommige mensen het zouden opgeven en Edge uit overgave zouden houden. Dat was een verdienstelijke poging, maar hield geen rekening met het verzet van Windows 11-gebruikers. Ook concurrerende webbrowsers waren niet gediend met de bewust ingewikkelde procedure.

Een nieuwe eenvoudige methode

Nu blijkt dat Microsoft eindelijk de kritiek heeft gehoord. Een bètaversie van Windows 11 laat inderdaad zien dat de procedure voor het wijzigen van de standaardbrowser is vereenvoudigd, zoals ontwikkelaar Rafael Rivera toont op Twitter. Microsoft bevestigt zelf de verandering van de procedure, die momenteel wordt getest, dat meldt The Verge.

“In de Windows 11 22509-versie Insider Preview die Dev Channel woensdag publiceerde, hebben we de optie voor een Windows Insider vereenvoudigd om de standaardbrowser in te stellen voor apps die zich registreren voor HTTP, HTTPS, HTM en HTML”, vertelde vicevoorzitter van Windows Marketing Aaron Woodman aan The Verge. “Via het Windows Insider-programma zal je zien dat we nieuwe dingen uitproberen op basis van feedback van klanten en tests.”

Een vervelende procedure

Voorlopig moeten Windows 11-gebruikers hun standaardbrowser handmatig wijzigen voor elk formaat (MHT, PDG, HTML, SVG, WEBP, enz.). Dat is een bijzonder omslachtige procedure, die vooral niet erg gebruikersvriendelijk is.

Over een paar weken krijgen alle gebruikers de nieuwe procedure via een update opgestuurd. Daarna zullen de instellingen vergelijkbaar zijn met die uit Windows 10. Na de update moeten gebruikers doorklikken naar Instellingen > Toepassingen > Standaardtoepassingen en daar kan je de standaardbrowser kiezen uit een lijst.

Dit houdt Microsoft niet tegen om voor Edge te blijven lobbyen. Edge blijft standaard geïnstalleerd op alle Windows 11-computers en het stuurprogramma zal zich er niet van onthouden om Edge te blijven aanraden via meerdere meldingen.

(lp)(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20