Microsoft duwt Internet Explorer nog iets dieper de doodskist in

Internet Explorer-maker Microsoft keert de beruchte internetbrowser nu ook zelf de rug toe. Steeds meer andere producten van de Amerikaanse softwarereus werken binnenkort niet meer op Internet Explorer.

Deze week kondigde Microsoft aan dat de ondersteuning voor de internetbrowser binnen chatsoftware Teams op 30 november stopgezet wordt. Over exact één jaar, op 17 augustus 2021, wordt Internet Explorer niet langer ondersteund door Microsoft 365-apps, zoals Outlook, OneDrive, Word of Excel. Vanaf dan krijgen klanten ‘een verminderde gebruikservaring of kunnen ze niet verbinden met Internet Explorer’, laat het Amerikaanse bedrijf weten.

Ooit was Internet Explorer, dat dit jaar 25 kaarsjes uitblies, de meest gebruikte internetbrowser ter wereld. Op het hoogtepunt in 2002 deed 95 procent van de internetgebruikers een beroep op Internet Explorer. De laatste jaren is IE echter op de terugweg, want in 2010 dook het wereldwijde marktaandeel onder de 50 procent. Nu blijft daar nog 4 procent van over. Concurrent Chrome van internetgigant Google is de meest gebruikte browser, met een marktaandeel van 71 procent.

Enter Edge

Het probleem met Internet Explorer is dat Microsoft er lange tijd niet in slaagde om te innoveren. Gefrustreerd door de vele bugs, beveiligingsproblemen en verouderde technologie zochten veel internetgebruikers andere – en gebruiksvriendelijke – oorden op. De lancering van Internet Explorer 7 in 2006 kon de schade enkel beperken en de trend niet omkeren. Pas in 2011 met versie 9 een internetbrowser die enigszins naast Chrome of Mozilla Firefox mocht staan.

In 2015 lanceerde Microsoft overigens een nieuwe internetbrowser, Edge. Toch geldt die niet als een vervanger voor het gedateerde Internet Explorer. Nog altijd worden zowel Edge als Internet Explorer standaard geïnstalleerd op een Windows-pc. De Amerikaanse softwaregigant blijft Windows in leven houden om ervoor te zorgen dat bedrijfsapplicaties kunnen functioneren. De meeste bedrijven zijn namelijk niet erg happig om hun systemen te updaten, voornamelijk als het om op maat gebouwde apps gaat.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20