Microgolfovens produceren even veel CO2 als een miljoen wagens

In Groot-Brittannië stoten microgolfovens evenveel koolstofdioxide (CO2) uit als een vloot van meer dan één miljoen personenwagens. Wanneer de cijfers op de Europese Unie worden toegepast, is er sprake van nagenoeg zeven miljoen auto’s.

Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Manchester. “De bereiding van voeding in de magnetron produceert uiteraard niet evenveel koolstofdioxide als de uitlaat van een auto,” zeggen de onderzoekers. “Er moet echter rekening worden gehouden met de hele levenscyclus van de microgolfoven.”

Ecologische voetafdruk

“Het apparaat moet immers worden gevoed door elektriciteit, die mogelijk door een fossiele bron is opgewekt,” zeggen de onderzoekers. “Bovendien moet ook worden gekeken naar het gebruik van energie en grondstoffen bij de fabricage van de magnetron. Tenslotte moet men zich ook afvragen op welk traject een afgeschreven microgolfoven naar de recyclage of de afvalverwerking volgt.” “Wanneer met die elementen rekening wordt gehouden, blijkt dat de magnetron wel degelijk een aanzienlijke ecologische voetafdruk heeft.” Uit het onderzoek bleek dat de magnetrons in de Europese Unie verantwoordelijk is voor de productie van 7,7 miljoen ton koolstofdioxide. Dat komt overeen met de jaarlijkse uitstoot van 6,8 miljoen personenwagens. De magnetron is het populairste type oven dat in de Europese Unie wordt gebruikt. Tegen eind dit decennium zouden in de regio bijna 135 miljoen exemplaren operationeel zijn. Uiteraard ligt de uitstoot van de autovloot veel hoger dan de emissies van de magnetrons. In de Europese Unie werden tien jaar geleden in totaal 256 miljoen auto’s geteld. Dat is ruimschoots 37 keer de vloot die met de uitstoot van de magnetrons kan worden gelijkgesteld.

Efficiënter gebruik

Het onderzoek toonde verder aan dat de magnetrons in de Europese Unie jaarlijks ongeveer 9,4 terawattuur elektriciteit verbruiken. Voor de opwekking van die capaciteit moeten drie grote gascentrales worden ingezet. Om die consumptie terug te schroeven, moeten de gezinnen volgens de onderzoekers worden aangemoedigd om de microgolfoven op een efficiëntere manier te gebruiken. Ook de verwerking van afgeschreven apparaten kan volgens de wetenschappers problemen opleveren. Door de dalende prijzen van elektronica worden apparaten door de consument immers sneller afgeschreven dan vroeger. In het midden van het voorbije decennium creëerden afgeschreven magnetrons in de Europese Unie jaarlijks 184.000 ton afval. Tegen midden volgend decennium zal dat volume tot 195.000 ton worden opgevoerd. Dat komt overeen met 16 miljoen afgeschreven magnetrons per jaar. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20