Michael O’Leary (Ryanair): ‘Opwarming van de aarde is een fabel’

‘Is het niet godgeklaagd dat mensen die niet eens het weer voor de volgende dagen kunnen voorspellen ons nu met absolute precisie willen vertellen wat de globale temperatuur binnen 100 jaar zal zijn?

Ryanairbaas Michael O’Leary mengt zich in het debat over de klimaatswijziging en zegt in de Britse krant The Independent dat de opwarming van de aarde “bullshit” is.  Dat is niet echt verwonderlijk voor een man wiens budgetluchtvaartmaatschappij geen boodschap heeft aan ‘eco’- heffingen en andere groene belastingen.

Volgens O’Leary hebben de “fucking ecowarriors and the media” hun taalgebruik recent gewijzigd van ‘opwarming van de aarde’ naar ‘klimaatswijziging’ omdat de globale temperaturen de afgelopen 12 jaar niet zijn gestegen.

‘De geschiedenis toont aan dat de wetenschap er altijd naast zat. In de middeleeuwen werd Galileo verketterd omdat wetenschappers er zeker van waren dat de aarde plat was.

De controversiële Ier denkt dat de klimaatswijziging door wetenschappers is uitgevonden om zo meer onderzoekssubsidies te kunnen binnenrijven.

Milieugroepering Greenpeace heeft al gereageerd op de uitspraken van de Ryanair-topman. “Zelf zou ik O’Leary nog niet vertrouwen als hij me de prijs van een zitje op zijn eigen vliegtuigen meedeelde”, zegt woordvoerder Joss Garman. “Maar helaas wordt zijn mening ook gesteund door enkele zwaargewichten, zoals Nick Griffin, Sarah Palin en George W. Bush.”

Meer