Michael O’Leary: “Prijzen vliegtickets kunnen dit jaar met 15 procent stijgen”

Michael O’Leary: “Prijzen vliegtickets kunnen dit jaar met 15 procent stijgen”
Ryanair-CEO Michael O’Leary. (Getty Images)

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.

Michael O’Leary, CEO van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair, verwacht dat de prijzen van de vliegtickets dit jaar met 10 à 15 procent kunnen stijgen.

Waarom is dit belangrijk?

Nu de coronapandemie achter de rug is, reizen we met z'n allen opnieuw vaker. Daardoor zien de luchtvaartmaatschappijen het aantal passagiers fors toenemen. De toegenomen vraag doet de prijs van een vliegticket stijgen.

In het nieuws: Ondanks een verwachte toename van de prijzen van een vliegtickets, sluit O’Leary stijgingen met 20 procent uit.

  • O’Leary zei vorige week dat de herstructureringen binnen de luchtvaartsector door de coronapandemie eindelijk het evenwicht hebben hersteld tussen de beschikbare stoelen en de vraag. Ryanair zag in de laatste drie maanden van 2022 het aantal vluchten toenemen met 14 procent.
  • De CEO verwacht dat de groei dit jaar zal worden voortgezet. Zo gaat hij ervan uit dat zijn maatschappij in 2023 zal groeien met 10 procent.
  • De toegenomen vraag en de gestegen olieprijzen (ten opzichte van de coronapandemie) hebben een opwaartse impact op de prijs van een vliegticket. O’Leary zei vorig jaar al dat de periode van vluchten die 10 euro kosten voorbij is. Hij zei toen dat het gemiddelde tarief van Ryanair zou stijgen van ongeveer 40 euro in 2021 tot ongeveer 50 euro in de komende vijf jaar.
    • Uit cijfers van het Office of National Statistics blijkt dat de prijzen voor vliegreizen in december (2022) met meer dan 44 procent zijn gestegen ten opzichte van een jaar eerder – de grootste stijging sinds 1989 – als gevolg van de toegenomen vraag naar reizen.

Europese heffing op CO2-uitstoot

Vooruitblik: Ook in 2024 zal reizen met het vliegtuig duurder worden. Vanaf dan moeten vliegtuigmaatschappijen een Europese heffing op de CO2-uitstoot betalen. De maatschappijen zullen (een deel van) die extra belasting doorrekenen aan de reizigers.

  • Concreet gaat het om een geleidelijke afschaffing van de gratis CO2-rechten voor luchtvaartmaatschappijen. Dat systeem zal in 2026 volledig op de schop gaan.
  • Hoeveel de heffing zal bedragen, zal afhankelijk zijn van hoe vol het vliegtuig zit en hoe vervuilend het toestel is.
  • Luchtvaarteconoom Wouter Dewulf (UAntwerpen) liet begin dit jaar in een interview met Het Nieuwsblad weten dat een vliegticket in ons land volgend jaar met 20 euro zal stijgen door die taks. “Het zal vooral gevoeld worden door lagekostenmaatschappijen als Ryanair. Op een vliegticket van 40 euro is een extra kost van 20 euro een groot verschil”, klonk het.
  • België heeft vorig jaar al een vliegtaks geïntroduceerd waardoor vliegen (lange vluchten) 2 euro duurder is geworden. Voor korte vluchten (minder dan 500 kilometer) loopt die belasting op tot 10 euro.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.