De legendarische belegger Michael Burry heeft in een intussen verwijderde tweet laten weten dat hij momenteel nog geen shortposities tegen elektrische autoreus Tesla heeft lopen, maar dat het geen slecht idee zou zijn om dat toch te doen.
Burry werd in de financiële wereld voornamelijk bekend omdat hij de Kredietcrisis van 2008 correct voorspelde en de Amerikaanse rommelhypotheken shortte. Shorten is het verkopen van een effect dat aan een andere partij toebehoort en geleend wordt voor een bepaalde periode. Als de prijs van het aandeel daalt, verdient de shortverkoper geld. De controversiële zet van Burry leverde hem toen geen windeieren op en zijn escapades werden zelfs verfilmd. Burry werd in de film ‘The Big Short’ vertolkt door acteur Christian Bale.
Vandaag de dag is Burry echter vooral bekend om zijn opvallende voorspellingen over de aandelenmarkten en de globale economie. Daarbij tweet hij regelmatig zijn gedachten de wereld in, waarna hij die vaak weer verwijdert. Op dinsdag tweette de legendarische belegger dat hij momenteel geen shortpositie heeft lopen tegen autofabrikant Tesla, maar dat hij dat wel zou moeten doen. Hij verwees daarbij naar een nieuwsbericht van CNBC, waarin werd gesproken over een Tesla Megapackbatterij die in brand schoot. De tweet is intussen weer offline gehaald.
Niet de eerste keer
Burry heeft al jarenlang een woelige relatie met het automerk, vooral bekend voor zijn productie van elektrische wagens. De belegger zou met zijn hefboomfonds Scion Asset Management in 2020 al shortposities hebben ingenomen tegen het bedrijf en zou daar nog een schepje bovenop hebben gedaan nadat de marktkapitalisatie van Tesla in januari 2021 die van Facebook overschreed.
De belegger zei toen dat Tesla zou instorten zoals de huizenmarkt in 2008. “Mijn vorige grote short werd groter en Groter en GROTER”, stond te lezen in een verwijderde tweet. Burry zei toen aan Tesla-investeerders: “Geniet ervan zolang het duurt”. De belegger meent ook ervan overtuigd te zijn dat de aandelenkoers van Tesla met maar liefst 90 procent in elkaar zou kunnen storten.
Aandelen bleven stijgen
Uiteindelijk bleek in oktober van datzelfde jaar echter dat hij geen shortposities tegen Tesla meer had lopen, nadat de marktkapitalisatie van het bedrijf nog eens met 100 procent was gestegen. In 2020 steeg de koers van Tesla-aandelen van (omgerekend na de splitsing van de aandelen) rond de 30 dollar naar maar liefst 230 dollar, waarna in november 2021 even een piek van boven de 400 dollar werd bereikt.
Intussen is die waarde een stuk afgenomen en schommelen de aandelen van Tesla rond de 300 dollar. Daardoor is het bedrijf geen lid meer van het exclusieve clubje van bedrijven die meer dan een biljoen dollar waard zijn, met een huidige marktkapitalisatie van zo’n 940 miljard.
(jvdh)