Mexico zet luchtmacht in om het weer te regelen en droogte te bestrijden

In regio’s die lijden onder zware droogte, heeft Mexico besloten om het grote geschut boven te halen. De luchtmacht heeft de opdracht gekregen om de kans op regen boven het land te vergroten.

Volgens gegevens en foto’s van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is tot 85 procent van het Mexicaanse grondgebied getroffen door droogte sinds het begin van het jaar. De bevoegde Mexicaanse autoriteiten maken dezelfde berekening. In vele delen van het land staan de grote waterreservoirs al maandenlang op dramatisch lage niveaus, waardoor er een tekort aan water is voor de landbouw en irrigatie.

Om de kans van regenval in het land te verhogen, heeft het Secretariaat voor Nationale Defensie (Sedena) de Mexicaanse luchtmacht een nieuwe missie gegeven: wolken zaaien. Concreet betekent dit dat een vliegtuig opstijgt naar wolken die zich op een hoogte van 5.000 meter bevinden. Het vliegtuig ‘besproeit’ ze vervolgens met een oplossing van aceton en zilverjodide, bereid door het Secretariaat van Landbouw. Daarmee zou de kans op regen met zo’n 15 procent kunnen toenemen.

‘Als we in het gebied aankomen, doen we een eerste verkenning voor we gaan zaaien. We analyseren het soort wolken, en zodra het veilig is, kiezen we een ingangspunt en gaan we onderaan de wolk binnen. We zoeken naar mogelijke opwaartse luchtstromen en verspreiden de chemische stof’, verklaarde Guadalupe Rojas, een piloot van de Mexicaanse luchtmacht, in een interview met de krant Milenio.

Geslaagde tests

De doeltreffendheid van dit proces hangt logischerwijze af van de bewolking en de weersomstandigheden. De techniek werd afgelopen maart al getest in de San Quintín-vallei, in Californië, en vervolgens in Nuevo León en Coahuila, om door droogte veroorzaakte branden te blussen.

Om de brand in Nuevo León te blussen, waren de weersomstandigheden precies goed voor het zaaien van wolken omdat er toen ook een koufront aanwezig was.

Mexico gaat de techniek nu ook toepassen in de noordwestelijke staten Sinaloa, Chihuahua en Sonora, die door droogte geteisterd worden. (lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20