Mexico wil samenwerken met de regeringen van Argentinië, Bolivia en Chili om een lithium-vereniging op te richten, zodat de landen hun expertise onderling kunnen delen. Het land heeft nog geen commerciële lithiumproductie, maar beschikt over veelbelovende potentiële voorraden die het land naar de status van “belangrijke producent” kunnen katapulteren.
Bolivia, Chili en Argentinië vormen de zogenaamde “lithiumdriehoek”, een regio die bijna 56 procent van ‘s werelds voorraden van het metaal bevat. Het metaal maakt sinds begin vorig jaar een prijsexplosie door, vanwege de wereldwijde trend naar elektrische transportmiddelen. Hierdoor is de vraag naar het “witte goud” enorm toegenomen onder autoconstructeurs en accufabrikanten. Van deze gestegen vraag hoopt Mexico nu te profiteren.
Mexico streeft er nu naar om een alliantie met deze drie landen te beginnen, om ervaringen te delen met betrekking tot de exploitatie van lithium. De Mexicaanse president López Obrador zei afgelopen dinsdag dat de regeringen van Argentinië en Chili al hun belangstelling hebben getoond, ondanks het feit dat de lithiumwinning in die landen in particuliere handen is.
Chili heeft de op twee na grootste lithiumreserves ter wereld en is de op één na grootste producent. Argentinië staat op de vierde plaats en wil zijn ontwikkeling versnellen, die al jaren wordt tegengehouden door hoge belastingtarieven en de hoge inflatie.
Strategisch mineraal
Vorige maand keurde de Mexicaanse Senaat het wetsvoorstel goed om de lithiumvoorraden in het land te nationaliseren. Alle contracten die Mexico heeft gesloten voor de exploitatie van het metaal zullen dus worden herzien. De Senaat stemde met 87 stemmen voor, 20 tegen en 16 onthoudingen, waardoor de staat nu de exclusieve rechten heeft op het batterijmetaal. Het wetsvoorstel verheft lithium namelijk tot een “strategisch mineraal” en bevat ook een clausule die de overheid in staat stelt zich te ontfermen over andere grondstoffen die door Mexico van “strategische belang” worden geacht.
Sinds de Mexicaanse president Obrador in 2018 aan de macht kwam, heeft hij gevochten om de grondstofhervormingen van de vorige regering terug te draaien. Die stelde de olie- en elektriciteitssectoren namelijk open voor particuliere investeringen.
Het plan van de Mexicaanse president lijkt op dat van de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken, Filipe Solá. Die sprak vorig jaar met de Boliviaanse regering over een mogelijke lithium-coalitie.
schending van handelsverplichtingen
Meerdere buitenlandse bedrijven hebben actieve mijnbouwconcessies in Mexico, waaronder het Chinese bedrijf Ganfeng Lithium, dat het meest uitgebreide mijnbedrijf van het land controleert: Bacanora Lithium. Dat zou vanaf 2023 35.000 ton lithium per jaar moeten produceren. Wat de nieuwe wet exact voor het bedrijf zal betekenen is momenteel nog onbekend.
Kritiek op het plan van de Mexicaanse overheid kwam er van de Internationale Kamer van Koophandel. De wet zou namelijk de handelsverplichtingen van het land schenden, die vallen onder de Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership. Het handelsverdrag trad in 2018 in werking, slechts enkele weken nadat de Mexicaanse president Obrador aan zijn termijn van zes jaar was begonnen. Daarnaast is het moeilijk om lithium tot een strategische mineraal te verklaren, omdat de grondstof niet als zodanig werd aangemerkt toen de naties het verdrag ondertekenden, aldus Kenneth Smith Ramos van de North American Free Trade Agreement.
(kg)