Mexicaanse misdaadkartels zijn op Walmart na grootste werkgever van hun land

Georganiseerde criminele groepen in Mexico hebben naar schatting tot 185.000 mensen in dienst. Daarbovenop trekken ze elke week honderden nieuwe rekruten aan. Hun efficiënte organisatie benadrukt de moeilijkheid om de kartels te ontmantelen en het geweld in het land te verminderen.

Waarom is dit belangrijk?

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador (AMLO) en zijn Colombiaanse collega Gustavo Petro kondigden deze week aan de 'war on drugs' te zullen staken en te gaan kiezen voor een strategie waarbij ze de oorzaken van de drugseconomie willen begrijpen en aanpakken, eerder dan de al een halve eeuw door de VS gevraagde dwangmaatregelen te blijven nemen. Uit een nieuwe studie blijkt dat ze voor een kolossale taak staan.

Wekelijks worden 350 nieuwe mensen gerekruteerd

In het nieuws. Het vakblad Science publiceert een studie waaruit moet blijken dat tussen de 160.000 en 185.000 mensen op de een of andere manier voor de groepen werken. Dat kan deeltijds of fulltime zijn. Wekelijks worden er minstens 350 nieuwe mensen gerekruteerd.

  • Het werknemersbestand van de kartels komt daarbij in de buurt van Walmart, 's land grootste werkgever. Die baat in Mexico meer dan 2.800 supermarkten uit.

Delen van versc

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer