Volgens trendwatcher Emma Chiu van Wundermann Thompson Intelligence zijn er nog een heleboel hindernissen vooraleer we van een ruime online virtuele 3D-wereld, het veelbesproken metaverse, kunnen spreken. “Maar de grenzen tussen de fysieke en digitale wereld zullen in elk geval vervagen”, voorspelde ze op het podium van de UBA Trends Day.
De kwestie: Is het metaversum de volgende onvermijdelijke fase van het internet, of gaat het om een overroepen hype? De meningen zijn verdeeld, zo bleek uit de stemming die Emma Chiu organiseerde op het jaarlijkse congres van de Unie van Belgische adverteerders (UBA) vorige week in Paleis 12.
De analyse: Chiu lijstte verscheidene hinderpalen op voor het nieuwe 3D-internet.
- Een van de grootste is wellicht welke interface het huidige standaardapparaat, de smartphone, zal vervangen. Gaat dat een afgeslankte versie van de huidige logge 3D-brillen zijn, gesofisticeerde lenzen, of nog iets anders? “Het moet iets zijn dat we dagelijks willen gebruiken. Een beetje zoals we de hele tijd op onze mobiele telefoons zitten”, zegt Chiu.
- Nog een uitdaging is wat in techjargon “interoperabiliteit” heet. Als Meta een virtuele wereld creërt en Microsoft een andere, zullen we dan naadloos van de ene in de andere kunnen springen? “Deze verschillende virtuele werelden moeten met elkaar praten. En we kunnen misschien één avatar hebben die tussen al die verschillende werelden gaat. We zijn er nog niet, omdat bedrijven hun wereld willen bezitten en niet willen dat andere mensen er deel van uitmaken.”
Avatar
De tussenstap: Misschien moeten we de superterm metaverse even vergeten en ons richten op augmented reality (AR) en virtuele identiteit, suggereert Chiu. Want dat zijn twee fenomenen die we al kennen en opgang blijven maken.
- “We creëren vandaag al digitale lagen rond de fysieke wereld. Dat zal alleen maar toenemen. Misschien gaan we ons later afvragen hoe we konden overleven zonder AR, net zoals we ons nu afvragen hoe we dat deden zonder het internet?”
- “”De virtuele mode-assistenten via AR worden almaar gesofisticeerder. Zozeer zelfs dat die virtuele garderobe al een kleine beetje echt lijkt.”
- “In Wenen kan je een citytour nemen waarbij AR je de gebouwen van vroeger weer kan zien, dankzij de AR-functies van je smartphone.”
- Ook de grenzen tussen je offline en virtuele identiteit zullen vervagen, stelt de trendwatcher vast.
- “Uit een enquête die mijn team vorig jaar hield, bleek dat 76 procent van de mensen zegt dat ze willen dat hun avatar hun individualiteit uitdrukt op manieren die ze in de fysieke wereld niet kunnen.”
- “Bovendien: 51 procent van de mensen hadden het gevoel dat ze meer trouw aan zichzelf konden zijn in virtuele werelden dan in de fysieke wereld.Dus creëren we identiteiten die andere aliassen van ons zijn, of creëren we eigenlijk een getrouwere versie van onszelf in deze virtuele werelden?”

Samengevat: De science-fiction uit films als ‘The Matrix’ of ‘Avatar’ of series als ‘Black Mirror’ – waarbij virtuele werelden de offline wereld verdringen – zou wel eens snel ingehaald kunnen worden door de realiteit, voorspelt Chiu.
“We beginnen steeds meer ons leven uit te bouwen in ‘ge-augmenteerde levens’. Als de grenzen verder vervagen, gaan de toekomstige generaties het nog nodig vinden om het onderscheid maken tussen de fysieke en de virtuele wereld? En dan komt het metaverse – of hoe je het ook noemen wil – toch weer dichterbij.”

(kg)