Key takeaways
- Meta geeft voorrang aan vrije meningsuiting boven fact-checking op zijn platforms.
- Gebruikers zullen meer politieke content tegenkomen van accounts die ze niet volgen, te beginnen in de VS en binnenkort wereldwijd.
- Experts zoals Drew Benvie zetten vraagtekens bij de bewering van Adam Mosseri dat gebruikers de drijvende kracht zijn achter deze verandering, en suggereren dat deze mogelijk is ingegeven door het veranderende politieke landschap.
Meta, het moederbedrijf van Threads en Instagram, voert belangrijke veranderingen door op haar platformen, waarbij “vrije meningsuiting” voorrang krijgt op fact-checking. Vanaf deze week zullen gebruikers in de VS meer politieke content tegenkomen van accounts die ze niet volgen, een beslissing die snel daarna wereldwijd zal worden uitgerold.
Deze verschuiving betekent een ommekeer ten opzichte van Adam Mosseri, hoofd van beide platformen, die eerder zijn bedenkingen uitte over het promoten van politieke en nieuwsgerelateerde posts. Hij beweert nu dat verzoeken van gebruikers aan de basis liggen van deze verandering en dat mensen meer aandacht willen voor dergelijke inhoud. Experts zoals Drew Benvie, CEO van social media consultancy Battenhall, trekken deze bewering echter in twijfel.
Veranderingen in gebruikerservaring
Benvie suggereert dat de ware motivatie van Meta ligt in het veranderende politieke landschap in de VS, vooral met de aanstaande terugkeer van Donald Trump in het Witte Huis. Hij voorziet een potentiële migratie van gebruikers naar rivalen zoals Bluesky, terwijl hij zijn bezorgdheid uit over de impact op degenen die binnen het ecosysteem van Meta blijven. Benvie waarschuwt dat deze veranderingen een stortvloed van verkeerde informatie zouden kunnen ontketenen over een enorm gebruikersbestand van meer dan 2 miljard.
Mosseri benadrukte in eerdere verklaringen de focus van Instagram op het koesteren van “geweldige gemeenschappen” gecentreerd rond gebieden als sport, muziek en mode. Hij stelde dat het potentieel voor meer engagement of inkomsten uit politieke inhoud niet opwoog tegen de risico’s van negativiteit, kritisch onderzoek en integriteitskwesties. Zijn standpunt is echter veranderd en hij beweert dat het “onpraktisch is gebleken om een rode lijn te trekken” rond politieke inhoud en dat gebruikers expliciet op zoek zijn naar meer blootstelling hieraan.
Expertise en reacties
Hij ziet de evolutie van Instagram als het vasthouden aan de basisprincipes van creativiteit en het versterken van verschillende stemmen. Hij hoopt dat deze nadruk op vrije meningsuiting deze waarden verder zal versterken. Ondanks Mosseri’s verzekeringen hebben de veranderingen veel kritiek uitgelokt, met zorgen over de mogelijke impact op gemarginaliseerde groepen.
Gebruikers hebben met gemengde gevoelens gereageerd: sommigen zijn teleurgesteld en overwegen Threads te verlaten, terwijl anderen het zien als een positieve stap in de richting van meer vrijheid van meningsuiting op het platform. Velen blijven echter beducht voor het verhoogde risico op desinformatie en haatzaaien als gevolg van meer inhoudsaanbevelingen met betrekking tot sociale kwesties en politiek, zo meldt BBC.
Gevolgen op lange termijn
Experts zoals Brooke Erin Duffy, een universitair hoofddocent aan de Cornell University, voorzien zowel winnaars als verliezers van deze veranderingen in content moderatie. Ze voorziet verhoogde risico’s voor gemarginaliseerde makers, waaronder vrouwen, gekleurde mensen en de LGBTQ+ gemeenschap, als gevolg van verminderde verhaalmechanismen. Omgekeerd suggereert ze een mogelijke toename van content die wordt gegenereerd door extreem-rechtse of ideologisch extreme influencers, gezien het versoepelde beleid voor haatzaaiende uitingen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!