Dinsdag onthulde Meta de Quest Pro, de nieuwste virtual reality (VR)-headset die het ontwikkelde. Het apparaat is bestemd voor de professionele markt en moet ervoor zorgen dat de metaverse-visie van CEO Mark Zuckerberg een stapje dichterbij komt.
De Quest Pro is de nieuwste telg in de VR-familie van Meta, vroeger bekend als de Oculus-productlijn. Het hebbeding zal vanaf 25 oktober te koop zijn voor een slordige 1.500 dollar. Volgens Meta zal dat prijskaartje het waard zijn, want de headset is uitgerust met behoorlijk wat snufjes.
Zo zal de Quest Pro uitgerust zijn met camera’s die naar buiten gericht zijn, waarmee een soort 3D-livestream van de omgeving kan worden vastgelegd. Daardoor wordt het mogelijk om niet enkel VR, maar ook AR (augmented reality of aangevulde realiteit, een live beeld van de werkelijkheid waaraan digitale elementen worden toegevoegd) te gebruiken.
Die technologie is niet volledig nieuw. De Quest 2, de vorige VR-headset van Meta die in 2020 werd uitgebracht, biedt al een simpele versie van AR aan. De functie, passthrough genaamd, is echter enkel beschikbaar in zwart-wit.
Lichter en dunner
Volgens het persagentschap Reuters is de Quest Pro ook een stuk minder onhandig dan de Quest 2. De nieuwe headset zou een stuk lichter en dunner zijn. Bovendien zou de batterij zich aan de achterkant van het apparaat bevinden, waardoor het gewicht beter wordt verdeeld. Bij de Quest 2 bevond die zich van voor, waardoor de voorkant van die bril zwaar kon uitvallen.
Ook heeft het bedrijf sensoren binnen de headset geplaatst, die de oogbewegingen en gezichtsuitdrukkingen van gebruikers kunnen volgen. Dat moet vertaald worden naar de avatars die zij binnen de VR- en AR-wereld gebruiken, zodat makkelijker met andere gebruikers kan worden gecommuniceerd.
Dat alles moet ervoor zorgen dat de Quest Pro geschikt is voor dagelijks gebruik op de werkvloer. De bril zal immers toegang bieden tot het Horizonplatform van Meta, waarbinnen mensen kunnen samenwerken in een virtuele omgeving. Het bedrijf heeft ook al, in een samenwerking met Microsoft, virtuele versies van Word, Outlook en Teams ontwikkeld om dat te faciliteren. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het Horizonplatform ook in AR werkt, waardoor avatars in de echte wereld kunnen worden getoond.
Metaverse-hoofdpijn
De lancering van de Quest Pro is belangrijk voor Zuckerberg. De CEO kondigde het project vorig jaar immers aan, toen hij ook de naam van Facebook naar Meta veranderde en aangaf dat het bedrijf zich meer zal focussen op de ontwikkeling van het metaverse. Dat is een reeks virtuele, onderling verbonden werelden die fundamenteel moeten veranderen hoe mensen online interageren.
Sindsdien heeft het bedrijf tientallen miljarden in de metaverse-ambities van Zuckerberg gepompt. Reality Labs, de bedrijfstak van Meta die VR- en AR-zaken ontwikkelt en de spirituele opvolger van Oculus, verloor dit jaar al 6 miljard dollar. Vorig jaar ging er al meer dan 10 miljard dollar in rook op.
Zelfs Zuckerberg erkent dat de queeste om een metaverse uit de grond te stampen, er de komende jaren voor zal zorgen dat Meta minder winst zal draaien. Eind september kondigde de CEO nog aan dat het bedrijf voor het eerst sinds de oprichting in 2004 een personeelsstop zal invoeren. Ook zal het teams herstructureren om de kosten te verlagen. “Meta zal in 2023 iets kleiner zijn”, zei Zuckerberg toen.
(ns)