Meta verwijdert duizenden accounts die Russische (en Chinese) propaganda verspreidden

Meta verwijdert duizenden accounts die Russische (en Chinese) propaganda verspreidden
Facebookgebruikers in Myanmar. In 2018 werden ook in dat land honderden accounts verwijderd door het bedrijf. (SAI AUNG MAIN/AFP via Getty Images)

Meta, moederbedrijf van zowel Facebook als Instagram, heeft duizenden pagina’s verwijderd die de voorbije maanden voornamelijk Russische, maar ook Chinese propaganda zouden hebben verspreid. 

Het Russische netwerk van pagina’s en gebruikers zou rond mei zijn opgericht en zou valse informatie verspreid hebben over de oorlog in Oekraïne. Ook vluchtelingen uit het land zouden geviseerd zijn. De accounts zouden ook argumenten hebben verspreid over hoe westerse sancties tegen Rusland ervoor zouden zorgen dat het Westen zelf in de problemen zou komen.

De groep die het netwerk beheerde, zou ook 60 websites hebben gecreëerd, die “zich zorgvuldig voordoen als legitieme nieuwsorganisaties in Europa”, staat te lezen in een blogpost die Meta dinsdag publiceerde. Het bedrijf zegt dat de organisatie zich vooral richtte op Duitsland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne. 

In totaal zou de Russische groep bovendien voor zo’n 105.000 dollar aan advertenties hebben gekocht om valse nieuwsberichten te promoten op zowel Facebook als Instagram. Het bedrijf liet weten dat dit geld niet zal worden teruggegeven, maar dat het zal gebruikt worden om te investeren in de veiligheidsteams van Meta zelf. 

Chinese propaganda

Buiten het Russische netwerk werd ook een kleinere groep van Chinese accounts verwijderd. Het doelwit van die groep waren voornamelijk Amerikaanse gebruikers en, opvallend genoeg, mensen in Tsjechië. Ook andere “Frans- en Chineestalige publieken” waren het doelwit van de Chinese groep. 

In Tsjechië werd voornamelijk propaganda verspreid die de overheid van het land bekritiseerde omwille van de steun aan de Oekraïense overheid. Die kritiek werd gebruikt om Tsjechen te waarschuwen om China niet tegen zich in het harnas te jagen. De operatie leek echter amateuristisch te werk te gaan: Content werd gepubliceerd tijdens Chinese werkuren in plaats van zich te richten op het doelpubliek en weinig mensen volgden de pagina’s.

Meta wil hulp van journalisten

Het onderzoek naar de groepen begon nadat onderzoeksjournalisten in Duitsland een deel van het verhaal blootlegden. Nadat Meta zich er meer in verdiepte, bleek het de grootste Russische operatie te zijn die tot nu toe is ontdekt sinds de oorlog in Oekraïne begon. De groep zou bovendien gebruik hebben gemaakt van “een ongewone combinatie van verfijning en brute kracht”. De websites die werden gemaakt, zouden in meerdere talen beschikbaar zijn en zouden een behoorlijke investering vereisen op meerdere vlakken. 

Nu wil Meta meer doen om dergelijke netwerken op te sporen. Om die reden heeft het bedrijf een lijst van domeinnamen, Telegramkanalen en andere bronnen vrijgegeven, die verbonden zouden zijn aan de operatie. Dat zou open-source onderzoekers moeten helpen om meer te ontdekken. De volledige lijst kun je via deze link vinden, aan het einde van het volledige rapport.

(kg)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.