Meta en Microsoft hebben de uitbreiding van hun samenwerking op het gebied van artificiële intelligentie (AI) aangekondigd met de lancering van Llama 2, de volgende generatie van het open source taalmodel van het Zuckerberg-rijk.
In het nieuws: De strijd om de beste AI-tool is al een tijdje aan de gang. Zo werkt Microsoft samen met OpenAI, het bedrijf achter de chatbot ChatGPT, terwijl Alphabet, het moederbedrijf van Google, een eigen AI-tool gelanceerd heeft, genaamd Bard. Door nauwer samen te werken met Meta legt Microsoft één van zijn grootste concurrenten nog meer het vuur aan de schenen.
- Llama 2 zal beschikbaar zijn in Microsofts Azure AI-modelcatalogus, zodat programmaontwikkelaars ermee aan de slag kunnen gaan.
- Deze generatie taalmodellen is ook geoptimaliseerd om lokaal op Windows te draaien, “zodat ontwikkelaars een naadloze workflow hebben bij het leveren van generatieve AI-ervaringen aan hun klanten op verschillende platforms”, aldus Meta in een verklaring.
De details: Llama2, nu ondersteund door Microsoft, is gratis beschikbaar voor onderzoek en commercieel gebruik.
- “We openen de toegang tot Llama 2 met de steun van een brede groep bedrijven en mensen uit de technologische, academische en politieke wereld die ook geloven in een open innovatiebenadering van de huidige AI-technologieën”, klinkt het in een persbericht.
- De twee partners zeggen dat ze toegewijd zijn om ondersteuning te bieden aan degenen die Llama 2 gebruiken om AI op een verantwoorde manier te bouwen.
Opgemerkt: Met de lancering van Llama 2 bevestigt Meta zijn toewijding aan een open benadering van AI-modellen, en in het bijzonder generatieve AI, “want dat is een technologie die zich snel ontwikkelt.”
- De techgigant gelooft dat de sector hierdoor veiliger wordt, omdat meer ontwikkelaars en onderzoekers in staat zullen zijn om potentiële problemen te testen, te identificeren en op te lossen.
- Wil het bedrijf op die manier op een goed blaadje komen te staan bij de autoriteiten? Dat is zeker mogelijk.
“Door AI-modellen voor iedereen beschikbaar te maken, kan iedereen ervan profiteren. Door bedrijven, startups, ondernemers en onderzoekers toegang te geven tot tools die ontwikkeld zijn op een schaal die ze zelf moeilijk zouden kunnen bouwen, ondersteund door rekenkracht waar ze anders geen toegang tot zouden hebben, openen we een wereld van mogelijkheden voor hen om te experimenteren, op spannende manieren te innoveren en uiteindelijk economische en sociale voordelen te plukken.”
Harde klap voor Google
De bovenstaande aankondiging komt slechts een paar dagen na de lancering van Bard, Google’s generatieve AI, in Europa.
- In werkelijkheid zou de samenwerking tussen Meta en Microsoft voor ons geen directe gevolgen moeten hebben, omdat alleen onderzoekers en ontwikkelaars die nieuwe generatie taalmodellen zullen kunnen gebruiken.
- We kunnen ons echter voorstellen dat we op de middellange en korte termijn gevolgen daar wel iets zullen van merken, met name op de verschillende Meta-platforms, met nieuwe functies, maar ook binnen Windows.
- Alphabet zal die evolutie ongetwijfeld op de voet volgen. Vraag is hoe de techgigant in de nabije toekomst zal reageren op hetgeen zijn concurrenten ontwikkelen. Maar het bedrijf achter de populaire zoekmachine heeft geen tekort aan middelen en zou ons wel eens kunnen verrassen.
(ns)