Key takeaways
- De CEO van Meta uitte zijn frustratie over de Europese regelgeving, die de ontwikkeling van AI belemmert.
- Het bedrijf heeft de lancering van Threads in de EU uitgesteld vanwege zorgen over de Digital Markets Act en regels voor gegevensbescherming.
- Regelgevers worden aangespoord om een meer pragmatische aanpak te hanteren om ervoor te zorgen dat de EU concurrerend blijft in het wereldwijde AI-landschap.
De CEO van Meta uitte zijn frustratie over de regelgeving van de Europese Unie en stelde dat dit een terughoudende benadering van AI-ontwikkeling binnen het blok noodzakelijk maakt. Mark Zuckerberg bracht dit gevoel over tijdens een discussie over Threads, Meta’s nieuwe sociale mediaplatform dat lijkt op X. Hij benadrukte zijn teleurstelling over het feit dat hij de uitrol van AI-ontwikkelingen in Europa moest beperken.
Onzekerheid over regelgeving en de invloed ervan op innovatie
In eerste instantie stelde Meta de lancering van Threads in de EU uit vanwege zorgen over onzekerheid op het gebied van regelgeving, met name de Digital Markets Act, een nieuwe regelgeving gericht op digitale concurrentie. De opmerkingen van Zuckerberg kwamen als reactie op een bericht van Nick Clegg, de hoofdlobbyist van Meta, die inging op de publicatie van langverwachte richtlijnen over hoe de strenge gegevensbeschermingsregels van de EU van toepassing zijn op AI-modellen.
De behoefte aan pragmatische regelgeving
Hoewel Clegg de richtlijnen als een positieve stap beschouwde, bekritiseerde hij de “onnodige vertraging” in de publicatie ervan, waarbij hij suggereerde dat regelgevers de voorstellen van de industrie die eerder dit jaar waren gepresenteerd, hadden moeten overnemen. Zowel Zuckerberg als Clegg spraken hun bezorgdheid uit over het feit dat onduidelijkheid over de toepassing van de Algemene Verordening Gegevensbescherming op AI innovatie binnen de EU belemmert. Ze stellen dat dit trage besluitvormingsproces voorkomt dat Europese burgers kunnen profiteren van geavanceerde AI-technologie en dringen er bij de Europese regelgevers op aan om een meer pragmatische en transparante aanpak te hanteren om ervoor te zorgen dat de EU concurrerend blijft in het wereldwijde AI-landschap.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!