Messi mag gratis weg bij Barça als Catalonië zich afscheurt

De Argentijnse wondervoetballer Leo Messi kan gratis weg bij FC Barcelona indien Catalonië onafhankelijk wordt. Dat staat in een clausule die is opgenomen in het contract dat hem tot 2021 aan die club bindt. De contractverlenging sleepte maanden aan. De entourage van de speler verwees daarbij steeds naar de onzekere situatie in de Spaanse deelstaat.
Volgens de krant El Mundo kan Messi gratis bij Barça weg indien Catalonië zich van Spanje afscheurt en niet langer in de Spaanse competitie mag aantreden. Indien FC Barcelona zou aansluiten bij de Franse, Duitse of Engelse competitie, dan moet hij blijven.

Wat er met de club gebeuren zou indien de Catalanen voor onafhankelijkheid kiezen is het onderwerp van vele gesprekken in en rond Barcelona.

Het worst-case scenario

In het worst-case scenario zou FC Barcelona uit de Spaanse voetbalbond worden gestoten en zou als gevolg daarvan ook niet langer in de Champions League mogen aantreden. In geval deze catastrofe zich zou voltrekken zouden de spelers ‘ een significante wijziging in de werkomstandigheden’ kunnen inroepen. Die zou hen volgens de FIFA- en UEFA-reglementen toelaten hun contract eenzijdig te ontbinden om de club en het Camp Nou gratis te verlaten.

Niet enkel zou dit het elftal danig verzwakken; ook zou de club zo goed als geruïneerd achterblijven. Televisierechten, sponsors,… abonnementen, het zou allemaal verdwijnen. De club zou – ondanks een jaaromzet van meer dan 800 miljoen euro – weinig andere opties hebben dan het faillissement uit te roepen.

AFP PHOTO / JAVIER SORIANO

In de nasleep van het referendum van 1 oktober had Javier Tebas, de voorzitter van de Spaanse Liga de Fútbol Profesional ook al dudielijk gemaakt dat alle Catalaanse clubs uit de Spaanse competitie zouden verdwijnen bij onafhankelijkheid.

“Mochten de rebellen zegevieren, dan gaan we door zonder Barcelona”, zei hij toen. Dat zou dan ook gelden voor de twee andere Catalaanse clubs in La Liga: RCD Espanyol en Girona FC.

Het was niet de eerste keer dat Tebas dat zei. Hij haalt daarbij het reglement aan, dat alleen clubs uit Spanje en Andorra toelaat in de competitie. Tebas heeft overigens een verleden in de neofascistische Fuerza Nueva, een ultrarechtse nationalistische groepering die dus ook fel tegen de Catalaanse onafhankelijkheid is.

De gevolgen zullen groot zijn, vooral op financieel vlak. Zo verliest La Liga zelf in dat geval 20 tot 25% van de televisie-inkomsten, minimaal 200 miljoen euro. Voor Barça zelf zou de impact nog groter zijn. Een kwart van hun omzet van 897 miljoen euro komt voort uit televisiecontracten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20