Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 30 MRT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Messaging, het nieuwe verkoopkanaal

Logo Business AM
Economie

26/09/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Tekstberichten hebben een belangrijke plaats verworven in de menselijke interactie. Commerciële toepassingen vormden daarop tot nu toe echter grotendeels een uitzondering. Dat zegt Patrick McGee, correspondent van de Britse zakenkrant Financial Times in San Francisco. De digitale communicatie van westerse ondernemingen doet immers nog steeds massaal op beroep op email (productpromotie) en telefoon (klantendiensten). Daar komt volgens McGee echter steeds meer verandering in.

“Messaging heeft een groot commercieel potentieel,” voert McGee aan. “Op het Chinese webplatform WeChat zoeken 170 miljoen consumenten naar producten. Nu begint het concept echter ook in de westerse wereld op gang te komen. Westerse technologiebedrijven proberen immers het succes van WeChat te dupliceren. Onder meer Apple moedigt zijn gebruikers aan beroep te doen op de applicatie Business Chat, onderdeel van zijn platform Messages, om met bedrijven contact op te nemen.”

Persoonlijk

Voorstanders wijzen vooral op het gebruiksvriendelijke en persoonlijke karakter van de communicatie. “Bovendien kan de technologie helpen vermijden dat tijdens piekactiviteiten of in probleemsituaties de telefoons van klantendiensten overbelast zouden kunnen raken,” zegt McGee nog.

Onder meer de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta maakt van Business Chat gebruik. “Daarbij kan een grote interesse bij het publiek worden vastgesteld,” benadrukt Tori Forbes Roberts, een specialist klantenservices bij Delta. “Niet alleen de millennials tonen een grote belangstelling. Ook in de oudere leeftijdsgroepen willen veel reizigers van de mogelijkheden van Business Chat gebruik maken.”

“Het is belangrijk dat de consument het gevoel krijgt in contact te staan een geïndividualiseerde klantendienst die in staat is om op vragen snel te antwoorden,” benadrukt McGee. “In plaats van een grote dienst met vele medewerkers uit te bouwen om op elke klantenvraag te kunnen antwoorden, schakelen bedrijven vaak over op het gebruik van artificiële intelligentie. Wanneer dat noodzakelijk zou blijken, kunnen de meeste diensten echter snel een personeelslid inschakelen.”

Lucratief

“Tot nu toe blijft het concept in de westerse wereld echter nog relatief beperkt,” voert McGee nog aan. “Toch begint daar stilaan verandering in te komen. De omzet van de sector heeft op drie jaar tijd een verdubbeling gekend. Onder meer messaging-applicaties van Facebook, Instagram en Pinterest kunnen daarbij op een toenemende populariteit rekenen.”

“Bedrijven die in messaging met klanten investeren, genereren een vertrouwen dat de consument vaak tot hogere bestedingen aanzet,” zegt Michael Parry, productdirecteur bij het platform Shopify. “Consumenten hebben de neiging meer te besteden aan merken waar men zich goed voelt. Messaging heeft veel meer mogelijkheden om dat vertrouwen op te bouwen dan andere media.”

“Het kan nog enkele tijd duren vooraleer de mogelijkheden volledig worden uitgebuit, maar alle elementen voor een succesvolle doorbraak van tekstberichten als commercieel instrument zijn aanwezig,” zegt Charles Golvin, analist bij het bureau Gartner.

“Dat zal ook bedrijven zoals Apple, eigenaars van de messaging-platformen, ten goede komen. Op elke transactie ontvangen zij weliswaar slechts een kleine commissie, maar door de grote volumes zal het uiteindelijk voordeel bijzonder hoog oplopen.”


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton