Merkel zet Charles Michel in schaduw op jacht naar Europees reddingspakket

Week van de waarheid voor EU: Michel probeert alles om deal te halen, ook Merkel springt vermoedelijk zelf in de dans.

  • Duitsland heeft het EU-voorzitterschap zes maanden in handen gekregen, volgens het rotatieprincipe was het aan Angela Merkel. Dat zet meteen de voorzitter van de Europese raad, Charles Michel (MR), wat in de schaduw. Immers: Duitsland is het grootste Europese land, en de Duitse kanselier wil absoluut een deal om een groot Europees reddingspakket klaar te hebben.
  • Bij haar speech voor het Europees Parlement vorige week toonde ze zich vastberaden. Ze wil absoluut een deal, en zal daarvoor zelf ook veel moeite doen, zoveel is duidelijk.
  • Deze week vergaderen de EU-leiders, voor het eerst in maanden ook fysiek, in Brussel, om knopen door te hakken. De Europese Commissie stelt een gigantisch pakket van 750 miljard euro aan reddingsplannen voor om de economische crisis na corona aan te pakken, én daarnaast nog een pakket van 1.070 miljard voor de meerjarenbegroting van de EU.
  • Dat moet onderhandeld worden onder de lidstaten, maar zeker de landen uit het Noorden: Nederland, Denemarken, Zweden, maar ook Finland en Oostenrijk, zijn niet enthousiast. Ze willen strengere voorwaarden voor de leningen en subsidies, én een lager budget.
  • Michel, die in principe dus de top leidt, al is Merkel er nu dus ook meer dan ooit, is bereid dat laatste te geven: hij wil de meerjarenbegroting fors verlagen.
  • Maar verschillende landen vinden ook de 750 miljard coronamaatregelen gewoon te veel. Dat geld zou gezamenlijk geleend worden, vanuit de EU: de zogenaamde eurobonds, die bevochten werden door de Noordelijke staten, zijn dan een feit.
  • Finland, met de socialistische premier Sanna Marin, kondigde al aan dat haar regering toch een lager bedrag wil, én meer leningen en minder subsidies in het pakket. Zeker Nederland, dat de leider van de Noordelijke groep is, ligt dwars. Maar tegelijk stellen landen als Italië en Spanje zich keihard op: zonder solidariteit is er geen EU meer, zeggen ze.
  • Michel bood een ‘korting’ op het EU-budget aan, om de Noordelijke landen, én Duitsland, te verleiden, een soort cashbacksysteem. De vraag is of dat zal aanvaard worden.
  • Ondertussen duikt scherpe kritiek op aan het adres van Michel. In NRC, een toonaangevende Nederlandse krant op vlak van EU-verslaggeving, is men snoeihard: ‘Berlijn leunt ineens op de Commissie en ziet Charles Michel als een zwakkeling, die niet is opgewassen tegen zijn taak. (…) Zijn eerste top, over de Europese meerjarenbegroting in februari, was een fiasco. Velen zeggen dat Michels voorbereiding onvoldoende was. De hele nacht ontving hij regeringsleiders, een-op-een. Dat wekte irritatie. Hij spuwde continu gal over de Noordelijke landen. Niet handig als je compromissen wilt.’
Meer