Merkel, Macron en Rutte opnieuw aan tafel over Europese coronadeal

Vandaag komen de Europese leiders opnieuw samen om een stimuluspakket voor de Europese Unie te bespreken. Zaterdagnacht laat sprong het overleg af door een conflict tussen Merkel, Macron en Rutte.

In het nieuws: De Europese leiders moeten beslissen hoe een pakket van 850 miljoen euro aan steunmaatregelen verdeeld moet worden. Worden het grotendeels subsidies of toch leningen? Europa is verdeeld.

De twee kampen:

  • In de strengere hoek dirigeert de Nederlandse liberaal Mark Rutte de leiders richting leningen. Cadeautjes, zoals 400 miljard euro aan subsidies, zijn wat hem betreft onbespreekbaar.
  • In de andere hoek dringt team Merkel-Macron net aan op subsidies voor noodlijdende bedrijven en regeringen.

Charles Michel: moet als topman de neuzen in dezelfde richting krijgen. De regeringsleiders zitten al sinds vrijdag samen en het is niet zeker of er tegen vanavond, de laatste dag van de besprekingen, consensus komt.

Wat is er zaterdagnacht gebeurd? Na de officiële gesprekken bleven de ringleiders van beide kampen nog informeel samenzitten. Het ging wel om belangrijke gesprekken om de twee dichter bij elkaar te brengen, maar Rutte zou uiteindelijk vrij abrupt uit de vergadering weggelopen zijn. Vandaag volgt een nieuwe kans.

Het hart van het conflict: Blijft eigenlijk hetzelfde als altijd. De noordelijkere landen, zoals Nederland, zijn weigerachtig om grote bijdragen te doen. Zij zullen er namelijk wel de vruchten van plukken, maar relatief gesproken minder dan de zwaar getroffen zuidelijke landen zoals Spanje en Italië, die ook meteen wat armer zijn. Duitsland, sowieso de geldschieter van Europa, en Frankrijk, lijken meer geneigd om die toegeving te doen.

Komt er consensus? Er staat erg veel druk op de Europese leiders om zo snel mogelijk het pakket goed te keuren. Toch wil pakweg Merkel niet al teveel toegevingen doen, gewoon om de zaak rond te hebben. Zij liet optekenen dat ‘het mogelijk is dat er geen akkoord komt vandaag.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20