De Duitse autobouwer Mercedes-Benz, fabrikant van luxewagens, heeft de bouwvan een proeffabriek voor de recyclage van batterijen aangekondigd. Het initiatief kadert in het streven van de autosector om het gebruik van schaarse grondstoffen bij de productie van elektrische wagens terug te dringen.
De nieuwe fabriek zal worden gevestigd in de stad Kuppenheim, ten zuidwesten van Karlsruhe in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Mercedes-Benz zal de activiteiten van de site in zijn nieuwe dochteronderneming Licular onderbrengen.
Hydrometallurgische verwerking
“De bouw van de fabriek zal in twee fasen plaatsvinden”, maakt Jörg Burzer, bij Mercedes-Benz verantwoordelijk voor het beheer van de toeleveringsketen, duidelijk. “In eerste instantie zal volgend jaar een installatie voor de mechanische demontage van gebruikte batterijen worden gebouwd. Daarna zal infrastructuur volgen voor de hydrometallurgische verwerking van de verschillende materialen.”
De fabriek zal naar verwachting een capaciteit van ongeveer 2.500 ton per jaar meekrijgen. Mercedes-Benz voegt eraan toe dat de herwonnen materialen zullen worden gebruikt voor meer dan 50.000 batterijmodules die in de wagens van zijn EQ-reeks zullen worden ingebouwd.
Daarbij zal Licular een samenwerking opzetten met het bedrijf Primobius, gespecialiseerd in de recyclage van batterijen. Daarnaast kan ook gerekend worden op een collaboratie met het Karlsruher Institut für Technologie (KIT), de Technische Universität Clausthal en de Technische Universität Berlin.
Kringloopeconomie
“Met deze nieuwe fabriek breidt Mercedes-Benz zijn recyclageniveau tot meer dan 96 procent uit”, merkt Jörg Burzer nog op. “Tegelijkertijd voert de autobouwer zijn eigen expertise in de herwinning van batterijen verder op.”
De fabriek zou in eerste instantie een vijftigtal banen creëren. Wanneer in een later stadium de productie meer op kruissnelheid zou komen, zou er mogelijk van ongeveer honderdvijftig werknemers gewag kunnen worden gemaakt.
Mercedes-Benz wil met zijn technologie naar eigen zeggen later ook in de Verenigde Staten en China een recyclage van batterijen opzetten.
“Met deze nieuwe activiteit zet Mercedes-Benz een belangrijke stap om de recyclageactiviteit in de elektrische mobiliteit te sluiten”, voert Burzer nog aan. “Daarbij moet bij alle verwerkte grondstoffen naar een maximale kringloopeconomie worden gestreefd.”
(am)