Regering gaat mensen die zwart geld erven toch geen korting geven als ze dat kapitaal regulariseren

Regering gaat mensen die zwart geld erven toch geen korting geven als ze dat kapitaal regulariseren
Jambon & De Wever – (Photo by ERIC LALMAND/BELGA MAG/AFP via Getty Images)

Deze regering maakt het opnieuw mogelijk om zwart geld te regulariseren. In de programmawet van Jan Jambon (N-VA), minister van Financiën, stond er dat het de bedoeling was om mensen die zwart geld erven een gunsttarief te geven als ze dat kapitaal regulariseren. De Arizona-partijen konden daar uiteindelijk geen akkoord over bereiken, waardoor die korting wordt geschrapt.


Key takeaways

  • De regering wil vanaf deze zomer de mensen opnieuw de kans geven om zwart geld te regulariseren. Wie dat doet, zal wel een boetetarief moeten betalen.
  • Volgens de oorspronkelijke plannen was het de bedoeling om een korting te geven aan belastingplichtigen die “goede trouw” kunnen aantonen.
  • De Arizona-partijen zijn er niet in geslaagd om daar een akkoord over te bereiken, waardoor het gunsttarief wordt geschrapt.

Terugblik: De regering-De Wever heeft een regeling uitgewerkt voor een fiscale regularisatie. Die bouwt verder op de tijdelijke regularisatieronde die in 2023 eindigde. De bedoeling is dat de nieuwe regeling deze zomer van start kan gaan.

  • Wie een fiscaal verjaard kapitaal wil regulariseren, zal een boete van 45 procent moeten betalen op het bedrag. Voor fiscaal niet-verjaarde kapitalen bedraagt de boete 30 procent, boven op de ontweken belasting.
    • De regularisatieaangifte zal moeten ingediend worden bij het Contactpunt Regularisaties van de federale overheidsdienst Financiën. Die zal het bedrag van de heffing vastleggen.
    • Vervolgens moet de heffing binnen de 15 kalenderdagen definitief worden betaald zonder enig voorbehoud.
  • Er lag tijdens de onderhandelingen wel een uitzondering op tafel voor wie “goede trouw” kan aantonen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die zwart geld erven. In de programmawet van Jambon stond dat de regering in dat geval een korting van 5 procent zou toekennen.

Geen korting voor wie zwart geld uit erfenis wil regulariseren

In het nieuws: De Arizona-partijen zijn er uiteindelijk niet in geslaagd om een akkoord te bereiken over dat gunsttarief, meldt De Tijd. Daarom heeft de regering-De Wever beslist om geen passage over goede trouw op te nemen in de programmawet, waardoor in de nieuwe regularisatieronde sprake zal zijn van dezelfde tarieven voor alle dossiers (zie hierboven).

  • Volgens Gerd D. Goyvaerts, partner bij het advocatenkantoor Tiberghien, is de nieuwe fiscale regularisatieronde een goede zaak voor de vele dossiers die geblokkeerd zitten (voornamelijk in het buitenland). “Maar we betreuren wel dat er geen gunsttarief komt voor erfgenamen en begiftigden te goeder trouw, zoals nochtans in het regeerakkoord was opgenomen”, klinkt het.
  • Dave van Moppes, fiscaal advocaat bij Tuerlinckx, is van oordeel dat de regering hoe dan ook veel te hoge boetetarieven oplegt. Hij maakt daarbij de vergelijking met Nederland, waar de belastingplichtigen tussen 1 oktober 2022 tot en met 31 december 2023 zonder boetes hun zwart geld konden aangeven.
    • “Nederland slaagde er zo in vermogen terug te halen zonder de belastingbetaler te ontmoedigen”, laat hij in een reactie aan onze site weten. “België kiest thans voor de harde aanpak, maar dreigt zichzelf in de voet te schieten, zeker nu de tarieven voor erfgenamen plots stijgen zonder de gunstregeling. Een zachtere benadering, zonder extra strafheffing voor rechthebbende ter goeder trouw, zou de regularisatie juist kunnen boosten?”
    • Van Moppes voegt er wel aan toe dat de regering nog onderzoekt of de betaalde taksen niet als passief in de nalatenschap kunnen worden opgenomen. “Dat kan helpen om de pijn te verzachten”, klinkt het.

Zelfstandigen kunnen onbetaalde sociale bijdragen aangeven

Ook dit: Samen met de nieuwe fiscale regularisatie komt ook een permanente sociale regularisatie voor zelfstandigen. Dat melden de kranten La Libre en Le Soir.

  • Het principe is hetzelfde als bij een fiscale regularisatie. Door een boete te betalen, kan een zelfstandige de onbetaalde sociale bijdragen witwassen.
  • Concreet kunnen de niet-betaalde sociale bijdragen die verschuldigd zijn op beroepsinkomsten en die niet verjaard zijn, worden geregulariseerd na betaling van een extra sociale voorheffing van 20 procent van de beroepsinkomsten.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.