‘Bocht van Depraetere’ blijkt zigzag: Vooruit neemt afstand van PS maar houdt linksere koers aan

Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere leek een bocht te hebben gemaakt. Zo wilde Vooruit best in een federale regering stappen met Bart De Wever (N-VA) als premier. Maar tijdens Het Grote Debat op VTM bleek dat ze toch een linkse koers blijft varen.

Opgemerkt: Depraetere zigzagt in plaats van een duidelijke bocht van 180 graden te maken.

  • Vooruit was onder Conner Rousseau als voorzitter opgeschoven naar rechts. Er kwamen stevigere standpunten over migratie en ook een strikter criminaliteitsbeleid blijft op de agenda staan. Commentatoren zagen daarin een bevestiging: Vooruit maakt zich op voor regeringsdeelname, met N-VA. Zeker in een Vlaamse regering lijkt die mogelijkheid niet onbestaande. Dat Rousseau en Bart De Wever (N-VA) het op persoonlijk vlak nog goed weten te vinden met elkaar, helpt.
  • Erg verwonderlijk was het dan ook niet dat Depraetere maandag en dinsdag een bocht leek te hebben ingezet. Zo vertelde ze dat ze niet met alle geweld met de PS in een federale regering hoeft te stappen. De Wever als premier is voor haar ook geen obstakel om niet mee te regeren, mocht de vraag komen.
  • Vooruit neemt afstand van de PS, iets wat ook PS-voorzitter Paul Magnette aanvoelt. Hij zou het liefst samen met Vooruit een links blok vormen, maar er is geen noodzaak. “In 2007 besliste de toenmalige SP.A om niet mee in de regering te stappen. We hebben toen beslist om dat wel te doen”, herinnert hij zich. Omgekeerd is er dus ook precedent.
  • De PS verliest terrein op MR. Beide partijen halen in peilingen in Wallonië ongeveer evenveel stemmen. In Brussel stevent MR af op winst. Magnette zou Vooruit dus nodig hebben, wil hij zijn ambitie als premier waar maken. Maar de boodschap van Depraetere is duidelijk: er komt geen onvoorwaardelijke steun. Dat zou de partij in de onderhandelingen op Vlaams niveau ook vooruithelpen.
  • Tegelijk blijft Depraetere wel voluit gaan voor een linksere koers in de debatten. In Het Grote Debat moesten stellingen met een simpel ‘ja’ of ‘nee’ worden beantwoord, waar de voorzitter toch telkens de ‘linksere’ optie koos. Rond migratie wil ze wel een stevigere aanpak.

Om te volgen: Wat met de staatshervorming?

  • De Wever liet duidelijk verstaan dat hij enkel in een regering stapt om snel een staatshervorming te beklinken. Depraetere wil daar niet van weten. “Iedereen weet dat dat zo niet loopt, een staatshervorming. Dat gaat gepaard met heel lange discussies. En wie gelooft nu dat er een groepje apart gaat onderhandelen over een staatshervorming terwijl er belangrijke discussies over koopkracht en begroting gevoerd worden”, zo verwijst ze in gesprek met Radio 1 het plan van De Wever naar de prullenmand.
  • De discussie is niet aan de orde, vindt Depraetere. “Er zijn zoveel problemen vandaag: de zorg, de koopkracht, het onderwijs… Gaan we dan echt 2 jaar lang discussiëren over de structuur van ons land?”
  • Die mening deelt de Vooruit-voorzitter met Open Vld. Alexander De Croo (Open Vld) gaf nogmaals aan geen staatshervorming te willen. Aan de andere kant staan zowel cd&v, MR als Les Engagés wel open voor gesprekken over de staatsstructuur en bevoegdheden.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.