Mekka-pelgrims krijgen elektronische armband om

Moslims die volgende maand op pelgrimstocht gaan naar de heilige stad Mekka in Saudi-Arabië, zullen een elektronische armband moeten dragen. Die maatregel moet tijdens hadj zorgen voor een betere bescherming van de deelnemers. Dat hebben Saudische media gemeld.

Door de ingreep willen de autoriteiten een herhaling vermijden van de ramp van vorig jaar, toen meer dan tweeduizend slachtoffers vielen bij een gigantische samenscholing van bedevaarders op een loopbrug in de buurt van de heilige stad. De elektronische armband moet niet alleen de identificatie van slachtoffers vergemakkelijken, maar moet ook de hulpverlening efficiënter maken. Het apparaat zal immers persoonlijke en medische informatie van de pelgrim omvatten. Dat moet hulpdiensten bij eventuele incidenten toelaten de gepaste zorgen toe te dienen.

Beveiligingscamera’s

De armbanden – waterbestendig en aangesloten op satellietnavigatie – moeten de pelgrims op de hoogte houden van de tijdstippen voor het gebed. Daarnaast biedt het apparaat ook meertalige informatie voor pelgrims die het Arabisch niet machtig zijn. In de Grote Moskee van Mekka zijn eveneens al een duizendtal beveiligingscamera’s geïnstalleerd. Die moeten het mogelijk maken om vanuit controlekamers het verloop van de bedevaart te volgen. De hadj trekt elk jaar ruim twee miljoen bedevaarders aan. Het evenement werd in het verleden al door een reeks dodelijke stampedes, branden en onlusten getroffen. Met tweeduizend slachtoffers was het voorbije jaar echter de zwartste editie van de voorbije kwarteeuw. De veiligheid van de pelgrims is ook een bron van onenigheid tussen Saudi-Arabië en Iran, dat bij de ramp vorig jaar ongeveer vierhonderd burgers verloor. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20