Meerwaardebelasting wordt in supernota-De Wever omgedoopt tot “solidariteitsbijdrage” en wordt afgezwakt

Meerwaardebelasting wordt in supernota-De Wever omgedoopt tot “solidariteitsbijdrage” en wordt afgezwakt
Bart De Wever (N-VA) – Bron: NICOLAS MAETERLINCK/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Er lijkt dan toch een soort meerwaardebelasting ingevoerd te worden door Arizona. Dat blijkt uit de vernieuwde supernota van formateur Bart De Wever (N-VA) die ingekeken kon worden door HLN en VTM Nieuws. Die wordt daarin wel genoemd als “solidariteitsbijdrage” en ziet er iets anders uit. Over de precieze details wordt wel nog onderhandeld.


Key Takeaways

  • In de vernieuwde sociaal-economische supernota van formateur De Wever is een meerwaardebelasting opgenomen. Die wordt daar wel benoemd als “solidariteitsbijdrage”.
  • Het gaat om een taks van 5 procent op winsten boven de 6.000 euro uit financiële activa.
  • Het nieuwe voorstel is een poging van De Wever om een compromis te vinden tussen Vooruit en de MR, die op dat vlak al maanden recht tegenover elkaar staan.

Wat is een meerwaardebelasting?

  • Een meerwaardebelasting is een belasting op winst die gemaakt wordt op aandelen, obligaties en dergelijke meer. Hierbij telt ook voor het eerst crypto mee.
  • Het wordt door Vooruit, cd&v en Les Engagés gezien als een manier om de “sterkste schouders” meer te doen bijdragen in ons land. Die drie centrumlinkse partijen willen op die manier dat de zware besparingen van Arizona niet enkel de “gewone man” treft.
  • MR is echter geen voorstander van een meerwaardebelasting omdat zij vinden dat rijken in België al zwaar belast worden. Zij vrezen dan ook dat ondernemers zullen wegtrekken uit ons land als er extra belastingen komen voor hen. Begin dit jaar zette voorzitter Georges-Louis Bouchez wel even de deur op een kier voor zo’n meerwaardebelasting op voorwaarde dat het ging om een tax shift en geen pure extra belasting.

Wat staat er in de nieuwe supernota?

  • Daarin valt ten eerste op dat van het woord meerwaardebelasting geen sprake is. Zo zal Bouchez een eventueel akkoord eenvoudiger aan zijn achterban kunnen verkopen. In de praktijk komt de solidariteitsbijdrage echter op hetzelfde neer. Het gaat om een taks op winsten uit financiële activa.
  • Die bijdrage is in de supernota wel afgezwakt van 10 naar 5 procent. Dat lijkt een toegeving aan de MR.
  • Daarentegen is het bedrag waarvoor een vrijstelling geldt wel afgenomen van 10.000 euro naar 6.000 euro. Dat is dan weer een duidelijk toegeving aan de linksere partijen.

Conclusie

Dit compromis toont nog maar eens aan hoe moeilijk het evenwicht is dat formateur Bart De Wever moet proberen te vinden tussen de MR (en de N-VA) aan de ene zijde en Vooruit, cd&v en Les Engagés aan de andere zijde. De meerwaardebelasting was al maanden een enorm breekpunt tussen voor Conner Rousseau (Vooruit) en Georges-Louis Bouchez (MR). Hiermee lijkt de supernota een poging te doen een compromis.

Feit is wel dat er sowieso nog veel zal onderhandeld worden over deze supernota. Eerder deze week werd al duidelijk dat een akkoord over de sociaal-economische hervormingen nog ver af is. En ondertussen tikt de klok genadeloos verder.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.