Key takeaways
- In 2024 ging meer dan 10 procent van alle werkdagen in de privésector verloren door ziekte. Dat blijkt uit cijfers van de hr-dienstverlener SD Worx.
- Het verlies door middellang verzuim is het meest gestegen. In totaal zijn vorig jaar 3,25 procent van de werkdagen daardoor verloren gegaan, tegenover 3,04 procent in 2023.
- “Er zijn meer mensen langer dan een maand afwezig: één op zeven werknemers (of 13,34%) in de privésector”, laat Katleen Jacobs, Business Manager legal consultancy van SD Worx, weten.
In de afgelopen zes jaar is het totale verzuim in de particuliere sector gestegen van 8,40 procent naar 10,30 procent in 2024, een stijging van 23 procent. Dit vertaalt zich in miljoenen verloren werkdagen, met gevolgen voor zowel individuele werknemers, werkgevers als de maatschappij als geheel.
Forse toename middellang ziekteverzuim bij jongeren
Het verlies door middellang verzuim is het meest gestegen. In totaal zijn vorig jaar 3,25 procent van de werkdagen daardoor verloren gegaan, tegenover 3,04 procent in 2023.
Middellang verzuim is het meest gestegen bij wie jonger is dan 40 jaar. Vorig jaar waren er 15 procent meer mensen jonger dan 25 jaar tussen een maand en jaar afwezig door ziekte. Bij werknemers tussen 25 en 40 jaar is dat aantal toegenomen met 10 procent. Toch gaan bij de -25 jarigen nog steeds de minste werkdagen verloren wegens middellang verzuim, leren de cijfers van SD Worx. Binnen die groep werden vorig jaar 2,15 procent van de werkdagen niet gepresteerd.
Brussel kent het laagste cijfer middellang ziekteverzuim met afgerond 2,90 procent. Het hoogste cijfer situeert zich in Wallonië met 3,7 procent en Vlaanderen zit daartussen met 3,25 procent.
“Er zijn meer mensen langer dan een maand afwezig: één op zeven werknemers (of 13,34%) in de privésector. De stijging is het grootst in Vlaanderen en bij de arbeidersberoepen: arbeiders zijn gemiddeld iets vaker en ook langer afwezig”, aldus Jacobs.
Stijging kort ziekteverzuim al zes opeenvolgende maanden doorbroken
Voorts tonen de cijfers van SD Worx aan dat kort ziekteverzuim al zes opeenvolgende maanden niet meer verder stijgt. Meer zelfs, dat cijfer ligt in die maanden lager dan in dezelfde maanden een jaar eerder. Het verlies aan werkdagen door kortdurend ziekteverzuim is gedurende het volledige jaar wel licht gestegen, van 3,24 procent in 2023 naar 3,29 procent in 2024.
“Twee op de drie werknemers was minstens 1 dag kortdurend afwezig op het werk. 30 procent was geen enkele dag afwezig in 2024”, voegt Jacobs van SD Worx eraan toe.
Langdurig ziekteverzuim
Door langdurig verzuim werd vorig jaar 3,75 procent van de werkdagen niet gepresteerd. Dat is iets meer dan in 2023 (3,63%). Gemiddeld is 3 procent van de werknemers langer dan een jaar afwezig, met aanzienlijke verschillen tussen sectoren. Dit cijfer kan oplopen tot 12 procent in de gezins- en ouderenzorg, 10 procent in middelgrote winkels en 9 procent in de vleesproductie.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!