Meer kilometers, lichtere auto’s: vanavond onthult Tesla batterijplannen

Dinsdagavond om 22u30 houdt de autobouwer Tesla zijn langverwachte Battery Day, waar CEO Elon Musk de vorderingen in zijn batterijplannen uit de doeken zal doen. Wat kunt u verwachten?

Eerst is er een meeting met de aandeelhouders, daarna een presentatie door Elon Musk. Wat hij exact gaat voorstellen, weten we niet, maar uiteraard draait de geruchtenmolen op volle toeren.

Naar alle waarschijnlijkheid stelt het bedrijf om 22u30 onze tijd (13u30 in Californië) een nieuwe, zelfontwikkelde batterij voor en zal het ook een startdatum aankondigen waarop het zelf batterijen begint te produceren in zijn fabriek in Fremont, Californië.

Panasonic

Tesla maakt al sinds 2017 batterijen voor zijn auto’s in zijn Californische fabriek, in samenwerking met het Japanse Panasonic, maar nu zou het de bedoeling zijn om op grotere schaal te werken. Voorlopig neemt Tesla nog deels af van Panasonic, de Chinese batterijfabrikant CATL en de smartphonemaker LG. Dat zou dankzij de nieuwe lijn gedaan moeten zijn. Panasonic investeerde 100 miljoen dollar (85 miljoen euro) in de batterijlijn.

De zelfontworpen batterij van Tesla zou 70 procent energiedichter zijn en veel krachtiger dan de Panasonic-batterijen. Die wil het dan weer gebruiken om zijn auto’s lichter en goedkoper te maken. Ook zouden ze meer kilometers kunnen doen na één oplaadbeurt.

Beurskoers

Naar evenementen van Tesla wordt steeds reikhalzend uitgekeken en dat heeft ook bijna altijd een invloed op de beurskoers. Ook in de aanloop ernaartoe gaat het aandeel meestal hoger. Dinsdag gaat het aandeel voorbeurs 1,5 procent hoger. Al kan dat ook te maken hebben met de déconfiture van concurrent Nikola.

Al moet er wel even bij gezegd worden dat Musk op dat soort presentaties vaak heel mooie beloftes maakt die uiteindelijk niet waargemaakt kunnen worden. In 2016 liet hij prachtige zonnedaken zien die beleggers ervan overtuigden om zijn overname van SolarCity, die 2,6 miljard dollar heeft gekost, goed te keuren. Vier jaar later heeft Tesla nog geen enkel zonnedak geïnstalleerd.

Zelfrijdende auto’s

In 2019 kondigde hij dan weer aan dat Tesla-auto’s tegen het einde van dat jaar volledig zelfrijdend zouden zijn en in het tweede kwartaal zo goed getraind zouden zijn dat mensen zelfs niet meer moesten opletten. Voorbije zomer liet hij echter weten dat het zelfrijdend systeem ‘fundamenteel herwerkt’ moest worden.

En toch zullen vanavond alle ogen gericht zijn op Musk. En het aandeel zal er waarschijnlijk wel bij varen. Sinds het begin van het jaar staat Tesla al 428 procent hoger.

Meer